Im dłużej przygotowywana, tym bardziej ma gorzki smak i ciemniejszy kolor. Przyrządzana jest w charakterystycznym czajniku, zwanym po turecku çaydanlık, który składa się z dwóch mniejszych imbryków. Jak parzy się herbatę w Türkiye (Turcji)?

Najpopularniejszy sposób przygotowania herbaty polega na wcześniejszym zagotowaniu wody w dolnej części czajnika. Do górnego imbryka wkłada się liście herbaty, a potem trzeba je zalać wrzątkiem. Następnie należy uzupełnić wodę w większym naczyniu i cały çaydanlık  ustawić na kuchence. Po ponownym zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i odczekać 10-15 minut aż herbata się zaparzy.

Można też jednocześnie gotować wodę oraz parzyć herbatę. Wówczas do mniejszego czajnika wkłada się liście herbaty i zalewa odrobiną wody, a do większego samą wodę. Całość  należy pozostawić na średnim ogniu do momentu aż woda zacznie się gotować. Następnie temperaturę trzeba zmniejszyć i po 10-15 minutach mamy gotową pyszną, turecką herbatę.