SKŁADNIKI NA 6 PORCJI   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Naleśniki kakaowe   Naleśniki kakaowe
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • 160 g mleka
  • 160 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 15 g oleju słonecznikowego
  • masło, do natłuszczenia patelni
1   Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i kakao, dodać jajka, mleko, wodę i olej, zmiksować 15 s/obr. 6.

2   Lekko natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać patelnię tak, aby ciasto całkowicie ją pokryło. Smażyć ok. 1-1,5 min i gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić je na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Umyć naczynie miksujące.

 

Nadzienie   Nadzienie
  • 350 g twarogu, półtłustego · 100 g jogurtu typu
    greckiego
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g bananów, pokrojonych wzdłuż w ćwiartki
3  Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać jogurt, cukier i

cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć

kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać

ponownie 30 s/obr. 5.

4   Na naleśniku rozsmarować 2 łyżki nadzienia serowego, ułożyć 1 ćwiartkę banana i zwinąć w rulon. W ten sam sposób nadziać i zrolować pozostałe naleśniki. Każdego naleśnika pokroić na 4 cm kawałki.

5   Naleśnikowe sushi podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.

 

 
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
Naleśniki kakaowe
1   Mąkę, cukier i kakao, jajka, mleko, wodę i olej zmiksować.

2   Lekko natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać patelnię tak, aby ciasto całkowicie ją pokryło. Smażyć ok. 1-1,5 min i gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić je na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.

 

Nadzienie
3   Twaróg zblendować z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.

4   Na naleśniku rozsmarować 2 łyżki nadzienia serowego, ułożyć 1 ćwiartkę banana i zwinąć w rulon. W ten sam sposób nadziać i zrolować pozostałe naleśniki. Każdego naleśnika pokroić na 4 cm kawałki.

5   Naleśnikowe sushi podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.