Magazyn WINO, jedyny w Polsce dwumiesięcznik poświęcony tematyce wina, przyznał swoje doroczne nagrody. Redaktorzy Magazynu Wino wybrali najlepsze z ponad 1,5 tys. win, degustowanych w 2008 roku.
W kategorii wino musujące złoto zdobył Veuve Clicquot-Ponsardin Brut – wytrawny szampan, inaczej nazywany Yellow Label (Żółta Metka). To doskonałe połączenie delikatności i mocy aromatów powstaje z trzech gatunków winogron: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay z ok. 60 najlepszych winnic. Ma piękny żółto-złoty kolor i niezwykle świeży, owocowy smak, a także wyczuwalne aromaty białych owoców i rodzynek, z subtelną nutą wanilii i brioszki. Wyjątkowe połączenie owocowego smaku i intensywnego aromatu powoduje, że Veuve Clicquot Ponsardin Brut stanowi wspaniałe uzupełnienie dań z ryb i owoców morza. Może być także serwowany jako doskonały aperitif. „Zwycięstwo Grande marque nie dziwi, jeśli weźmiemy pod uwagę, że chodzi o Veuve Clicquot – kompanię, o wyraziście zdefiniowanym stylu, łączącym nadobny owoc z mocną strukturą. Gdyby dorzucić skrajności – wielkie, rzadkie i ekstremalnie drogie cuuves de prestiże i mało ciekawe bruty anonimowych producentów – można by stwierdzić, że tak właśnie powinien smakować klasyczny szampan” – fragment artykułu Magazynu Wino.
Oficjalna ceremonia wręczenia medali odbyła się w warszawskim hotelu La Regina, a nagrodę odebrał Steven Bullock, Dyrektor Generalny Moët Hennessy Polska.
Nagrody Magazyn Wino są jednymi z najbardziej prestiżowych wyróżnień w Polsce. Grand Prix przyznawane są od 2006 roku w kategoriach: „Człowiek Roku”, „Importer Roku” i „Wydarzenie Roku”. Ponadto medalami (złotym, srebrnym i brązowym) nagradzane są najlepsze wina dostępne w minionym roku na polskim rynku w następujących kategoriach: najlepsze wino białe do 30 zł, najlepsze wino białe do 60 zł, najlepsze wino białe, najlepsze wino czerwone do 30 zł, najlepsze wino czerwone do 60 zł, najlepsze wino czerwone, najlepsze wino różowe, najlepsze wino słodkie i najlepsze wino musujące. Medale przyznawane są w toku finałowej degustacji, w której udział biorą członkowie panelu degustacyjnego Magazynu WINO oraz zaproszeni goście – importerzy, sommelierzy, przedstawiciele winiarni, dziennikarze z prasy gastronomicznej.