Bakława (inne nazwy: baklawa baklava) to słodki deser charakterystyczny dla kuchni tureckiej, ormiańskiej i bałkańskiej. Jeśli kiedykolwiek odwiedzicie Turcję z pewnością zasmakujecie w tym deserze o smaku orzechów i miodu.

Bakławę przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego, które przekłada się mielonymi orzechami lub migdałami. Dodaje się także dużo cukru oraz miodu. Bakławę zapieka się w piekarniku a potem kroi się w rozmaite kształty. Obowiązkowo trzeba polać bakławę lukrem albo syropem i posypać orzeszkami. Jest to deser bardzo słodki, lepiący się od miodu i syropu. W zależności od kształtu i rozmiaru można podawać bakławę jako maleńki, słodki dodatek lub jako główny deser. W Internecie znajdziemy wiele różnych przepisów na bakławę, niektóre z nich są bardzo proste do wykonania. Z pewnością warto zaskoczyć swoją rodzinę i znajomych nowym, przepysznym deserem!