Czy zdajemy sobie sprawę z tego, że za smak większości dań odpowiadają nie tylko przyprawy czy jakość użytych składników, ale również woda ?

Prawie sto procent wód występujących w przyrodzie zawiera sól. Naturalna woda posiada również rozpuszczone gazy atmosferyczne. Co zrobić, żeby „źródło życia” nadawało się do użycia w kuchni ? W jaki sposób uzdatniać wodę ? Jak ją przygotować, aby była znakomitej klasy składnikiem w naszej kuchni ?

Najsensowniejszą rekomendacją jest użycie prostego filtra dzbankowego. Jeżeli tradycyjna woda wodociągowa pomimo zapewnień ekspertów nie smakuje najlepiej, nie ma lepszego sposobu na przygotowanie wody zdatnej do użycia w kuchni niż filtracja. Wody mineralne do gotowania się nie nadają, mają zbyt dużo substancji mineralnych.

Filtry usuną z wody wodociągowej liczne zanieczyszczenia chemiczne, które psują smak. W największym stopniu chodzi o chlor, który nie może występować w modnej, organicznej kuchni. Chodzi również o metale ciężkie, które woda kranowa może zawierać.

Najbardziej zaawansowane filtry, które stanowią niezbędny atrybut modnej kuchni, dostarcza firma DAFI.

Poniżej przedstawiamy „3 kroki”, które pozwolą na przygotowanie wody idealnie nadającej się do użycia w kuchni. Pamiętajmy, że to kluczowy składnik zup, które dominują w diecie ludzi aktywnych i świadomych zdrowego stylu życia.

KROK 1

Wlewamy wodę pochodzącą z kranu do dzbanka filtrującego DAFI. Wystarczy chwila i otrzymujemy niezwykle czystą i smaczną wodę, pozbawioną jednak zbędnych, psujących smak substancji.

Co ciekawe, jeden filtr, który wymieniamy co miesiąc, wystarcza na przygotowanie do 200 litrów wody.

KROK 2

Woda już przefiltrowana w dzbanku trafia do karafki marki DAFI. To designerski atrybut, niezbędny w każdej modnej kuchni. Idealne narzędzie do przechowywania wody.

Co więcej, modna karafka DAFI pozwoli zachować smak wody niezbędny w procesie przygotowania smacznych i modnych dań.

Designerski dzbanek chroni wodę przed niechcianymi zapachami czy zewnętrznymi nieczystościami. Gadżet stworzony do nowoczesnej kuchni czy jadalni, który doda jej modnego charakteru.

KROK 3

To krok, dla tych którzy poszukują czegoś więcej niż smacznej wody. Na tym etapie tworzymy smaczny i zdrowy napój, łącząc przefiltrowaną w filtrach DAFI wodę z sokiem przygotowanym w wyciskarce, dostarczonej również przez markę DAFI

Szczególnie rekomendujemy wodę z dodatkiem smaku limonki. To hit ostatnich miesięcy, który jest zdrowym i pobudzającym kubki smakowe napojem obecnym w każdej modnej kuchni.

Równe popularne są wody z dodatkiem ogórka czy malin. Wyciskarka do soków DAFI to kolejny designerski atrybut niezbędny w kuchni zwolenników nowych trendów kulinarnych.

Zachęcamy do dzielenia się przepisami na zupy i soki z wykorzystaniem wody przefiltrowanej. Najciekawsze przepisy prosimy wysyłać na maila: radek@trendz.pl

Więcej informacji o smacznej wodzie znajdziecie na:

http://dowody.gazeta.pl/dowody/0,0.html