Pewien Amerykanin kupił butelkę Chateau za równowartość 280 tysięcy zł.
Nie wiadomo, czy to cenowy rekord, ponieważ nie prowadzi się takich statystyk. Jednak suma robi wrażenie.

Nawet jeśli nie jest to rekord, to na pewno jest to jedno z najdroższych win na świecie. Butelka została zalakowana 219 lat temu. Mimo tak długiego czasu, wino nadaje się do spożycia…

Gatunek ten zyskuje po długim leżakowaniu. Trunek pochodzi z winnic Bordeaux z późnego zbioru winogron. Dzięki temu wino jest bardzo skoncentrowane i może przeleżeć długi czas zachowując, a nawet zyskując aromat!

A jeśli już wino- to co DO wina? Ja uwielbiam pleśniowe sery. Genialnie smakują do kieliszka nawet zupełnie zwyczajnego wina.
Te kremowe, łagodne sery, otoczone puszystą pleśniową skórką najlepiej zestawiać z wytrawnymi oraz szlachetnie słodkimi białymi winami. Brie, camembert czy neufchâtel bardzo dobrze smakować też będą z młodymi czerwonymi burgundami lub dojrzałymi, jednak nieprzesadnie cierpkimi bordeaux