Pracownicy brytyjskiego biura architektonicznego Invisible Studio postanowili zrealizować swój niekonwencjonalny pomysł na nową siedzibę. Kolejne biuro firmy stanęło w środku lasu, niedaleko Brytyjskiego Bath.
Budynek, umieszczony na palach kilkanaście metrów nad ziemią, mieści w sobie 55-metrową przestrzeń do pracy. Dodatkowo na dachu stworzono taras widokowy.
Wkomponowane w otoczenie biuro powstało z lokalnych odmian drewna. Prosta, kwadratowa bryła zapewnia maksymalne wykorzystanie przestrzeni. Jedną ze ścian budynku całkowicie oszklono, dzięki czemu pracownicy mają niesamowity widok na otaczający las. W efekcie jest przyjazne zarówno środowisku, jak i pracującym w nim ludziom.
Czy biuro Invisible Studio wyznaczy nowy trend? Oddalanie się od centrum miasta jest coraz popularniejsze wśród firm, nie tylko ze względu na niższe koszty, ale też poszukiwanie oryginalnego, zielonego otoczenia. Jednak usytuowanie biura w środku lasu wydaje się bardziej marketingowym chwytem niż praktycznym rozwiązaniem. Niezależnie od zamierzeń firmy trzeba przyznać, że efekt końcowy robi niesamowite wrażenie.