Tiramisu w języku włoskim oznacza „obudź się”, „ocniknij się” lub „poderwij mnie”. Nazwa ma swoje uzasadnienie. Deser jest idealny do podania po romantycznej kolacji we włoskim stylu. Legenda głosi, że działa także jak afrodyzjak. Jest to włoski deser z biszkoptu nasączonego mocna czarną kawą oraz alkoholem, a także kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany. Na wierzchu tiramisu jest posypane czekoladą. Często podaje się go z kawą –taki zestaw działa bardzo pobudzająco. We Włoszech istnieje wiele przepisów na tiramisu. Niektóre miasta mają swoje specjalne przepisy na deser i „kłócą” się o to, czyj jest najlepszy. Na całym świecie tiramisu przyrządzane jest według rozmaitych przepisów, ciągle powstają nowe wersje.

Według pewnej legendy twórcą tego deseru był władca Toskanii Cosimo III de' Medici. Wenecjanie zaś uważają, że tiramisu było przysmakiem dożów. Deser stał się popularny na całym świecie po II wojnie światowej, dzięki włoskim żołnierzom przebywającym w alianckiej niewoli. Żołnierze dostawali paczki od swoich rodzin, a w nich obowiązkowo musiało być tiramisu. 
Dziś tiramisu podawane jest na całym świecie i cieszy się ogromną popularnością jako elegancki, wykwintny i przepyszny deser