Kuchnia tajska jest dosyć specyficzna i w dużej mierze bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół.
Jednym z popularniejszych produktów kuchni tajskiej to pasta curry.  Robiona jest przez Tajów w domach własnoręcznie i zawsze musiała być świeża. Jest to zazwyczaj mieszanka rozmaitych przypraw dodawanych do mięs czy warzyw.


Składniki:
1 łyżka oleju
5-6 sporych cebulek szalotek pokrojonych w cienkie plasterki
1,5-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry, którą można kupić w sklepach
450 ml niesłodzonego mleka kokosowego
2 łyżeczki sosu rybnego (nam-pla lub nuoc mam)
50 dag piersi kurczaka bez skóry pokrojonej w cienkie plasterki lub paseczki
1 duża czerwona papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w paseczki
3 garście świeżej bazylii (z łodyżkami)
3 garście świeżej kolendry (z łodyżkami)
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
Sól, pieprz

Rozgrzej olej w rondlu, włóż pokrojoną cebulę. Dodaj pastę curry, mieszając, smaż 2 minuty, aż szalotki będą miękkie. Wlej mleko kokosowe oraz sos rybny, a potem zagotuj, dość często mieszając.
Włóż kurczaka i paprykę, mieszając, gotuj, aż mięso przestanie być surowe w środku. Dodaj bazylię, kolendrę i sok z limonki, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Curry podawać z  ryżem jaśminowym.