Idąc do restauracji najważniejsze dla nas jest to jak dana potrawa smakuje. Jednakże nie możemy zapomnieć, że to jak jest ona podana odgrywa kluczową rolę w postrzeganiu danego miejsca przez nas. Dlatego coraz częściej możemy mówić, iż jest to swego rodzaju sztuka, która w zależności od upodobań szefa kuchni przybiera różnorodny wizerunek. Najbardziej spektakularnie mogą prezentować się desery. To właśnie dzięki użyciu różnego rodzaju kremów, owoców, czy też różnokolorowych biszkoptów, można stworzyć dzieło sztuki, które przybierze najbardziej różnorodne formy. Najważniejsza zasada to elegancja i perfekcyjność. Każdy szczegół danej potrawy i tego jak jest ona podana na talerzu musi być bardzo dokładnie dopracowany. Odpowiednia kompozycja, może sprawić, że dana potrawa zupełnie inaczej smakuje. Powinniśmy pamiętać o tym, że wygląd odgrywa kluczową rolę, gdyż to właśnie najpierw wszystkie wrażenie wzrokowe docierają do naszego mózgu, a dopiero potem smakowe. A co wy myślicie o sztuce dekorowania potraw?