Każdy spragniony świeżych warzyw idzie na targ, który przepełniony jest nowalinkami.  Truskawki, kalafiory, młoda kapustka, młode ziemniaczki to tylko kilka rzeczy, które rozpoczęły sezon letni. Przechadzając się po stoiskach z warzywami na pewno widzimy dużą ilość szparagów. Jednak nie każdy wie jak je przyrządzić. W najprostszy sposób należy je ugotować i polać roztopionym masłem. Dla bardziej wymagających mamy rewelacyjny przepis na szparagi  w szynce pod beszamelem.

Składniki:
1 kg białych szparagów
5-6 plastrów gotowanej szynki
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1.5 szklanki mleka
tarty żółty ser Mozarella

Najpierw gotujemy szparagi we wrzątku przez około 10 minut w wodzie z odrobiną soli, cukru i masła. Do natłuszczonej formy do zapiekania, wkładamy owinięte szynką szparagi. Całość zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem i zapiekamy  w temp.180-200° ok.30-40. minut. Całość podajemy z pieczywem, najlepiej tostami z piekarnika.

Sos beszamelowy :
Masło umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy. Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą. Gdy uzyskamy gładką masę wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha. Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu, aż sos się nam zagęszcza. Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając. Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Doprowadzamy sos do punktu wrzenia i gotowe! Czekamy tylko aż się troszkę ostudzi.