Sushi dotarło do Polski stosunkowo niedawno i w zasadzie w dalszym ciągu jest słabo propagowane. Dużo restauracji i sushi barów znajdziemy w stolicy oraz większych miastach. Jednak powoli popularność tej potrawy wzrasta i niebawem na stałe zagości w naszych jadłospisach. Warto dodać, że jest to najzdrowsze jedzenie świata, zalecane przez lekarzy i dietetyków.
Sushi to zakwaszany ryż. Jest to chyba najtrafniejsze określenie tej potrawy. Natomiast dodatki jakie zastosujemy, to tylko i wyłącznie inwencja kucharza. Większości sushi kojarzy się z surową rybą, ale niekoniecznie tak musi być .Bardzo popularne są sushi maki z zielonym ogórkiem i prażonym sezamem. Obowiązuje pewien podział ze względu na rodzaje sushi.


Poniżej krótki opis najpopularniejszym rodzajów:

Maki zushi - słowo maki oznacza zawijać-rolować, czyli maki zushi to zwijane sushi. Najpopularniejsze to zawijane w nori czyli ciemnozielone krasnorosty. Równie dobrze maki mogą być zawinięte w naleśnik lub rybę. Maki dzielimy na hoso-maki czyli cieńko rolowane oraz futo-maki  grubo rolowane sushi.
Sushi sashimi - słowo sashimi oznacza surowy produkt (niekoniecznie rybę). Dlatego w restauracjach zazwyczaj jest to osobne podmenu - np.: sushi sashimi Ebi (krewetka), czyli kulka ryżowa z surową krewetką na wierzchu.
Sushi nigiri - często znajdziemy to określenie w odniesieniu do sushi sashimi. Sushi nigiri to sushi z produktem na wierzchu. Czyli przykładowa krewetka również będzie zaliczona do  nigiri, ale już Tamago( japoński omlet) nie należy do sushi nigiri saskimi, a do sushi nigiri.
Gunkan zushi - słowo gunkan w wolnym tłumaczeniu oznacza łódź podwodną. Tak też wygląda sushi gunkan. Pionowo ustawiane kulki ryżowe o owalnym kształcie owinięte nori z proponowanym produktem na wierzchu. Często z kawiorem, małżami, serkiem tofu.
Temaki zushi - tutaj mamy do czynienia z inną metodą zwijania. Temaki zushi wyglądają jak  rożki.
Sashimi - jak wyżej, sashimi to produkt surowy. Zazwyczaj to różne rodzaje surowych ryb serwowane bez ryżu. Bardzo dobre jest również sashimi z polędwicy(odmiana naszego tatara).
Uramaki - to rodzaj maków zrolowanych odwrotnie, gdzie zewnętrzną warstwę stanowi ryż, często oklejony innym produktem (rybą,kawiorem) - np. kalifornia (tu akurat często stosuje się sezam).
Chirashi zushi - rozdrobnione zushi. Drobne kawałki proponowanego produktu wymieszane z ryżem serwowane na talerzu.

Sushi jadamy pałeczkami lub rękoma. W restauracjach i sushi barach stosuje się pałeczki jednorazowego użytku, które są ze sobą ?sklejone?. Świadczy to, że nikt inny przed nami z nich nie korzystał, a po posiłku możemy zabrać je ze sobą. Przed rozpoczęciem posiłku rozłamujemy pałeczki. Jeżeli zdecydujemy się jeść rękoma (co jest standardem) często obsługa poda nam oshibori, czyli miseczkę z gorącymi, bawełnianymi ręcznikami. Nie jest to jednak obowiązek. Do sushi powinniśmy otrzymać niezbędne dodatki - wasabi potocznie nazywane ?japońskim chrzanem?, gari - czyli marynowany imbir oraz sos sojowy.

Warto dodać, że większość sushi jest już przyprawione wasabi i nim dołożymy do smaku najpierw warto potrawę skosztować. Powinniśmy zacząć jeść od sushi zawiniętych w nori. Algi czym dłużej stoją, tym więcej wilgoci przejmują od ryżu i stają się gumiaste. Dlatego maki zawinięte w nori wykonuje się jako ostatnie, tuż przed podaniem. Między różnymi rodzajami sushi przegryzamy marynowany imbir. Ma za zadanie wyczyścić kubki smakowe, aby w pełni móc delektować się kolejnym rodzajem sushi. Jeśli więc zamówimy porcję kappa maki i nie otrzymamy imbiru, nie będzie to żadne faux pas, ponieważ jemy tylko jeden rodzaj. Każdy kawałek imbiru  moczymy w sosie sojowym i  wkładamy do ust. Dlatego podawane kawałki powinny być na tyle małe, aby nie sprawiały problemu z włożeniem do ust. W praktyce z tym jest różnie. Starajmy się dobrze pogryźć, aby smaki miały czas się wymieszać w ustach. Często goście mieszają wasabi z sosem sojowym. Nie jest to japoński zwyczaj i na pewno w Japonii nie spotkamy takich praktyk.