Chodzi tu o swetry, rozkloszowane, flanelowe koszule, kapelusze, długie sukienki. Styl babciny dotyczy również mężczyzn. Możecie śmiało pożyczyć marynarkę od dziadka!

W Londynie, Japonii czy w Nowym Jorku, taki styl niestety kosztuje. Najlepsze marki za sweterek z przyszyciami życzą sobie majątek. U nas wystarczy odwiedzić dziadków w niedzielę lub wybrać się do sklepów z tanią odzieżą. Jeżeli chcecie pójść na całość, warto odwiedzić Magazyn Praga w Warszawie. Znajdziecie tam mnóstwo starych, bardzo modnych mebli, grafik czy zegarków!

Jeżeli chcecie pójść o krok dalej i zagłębić się w klimat, polecamy pyszną szarlotkę od babci Trendz!

2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
3-4 duże jabłka (najlepiej kwaskowe)

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostki margarynę wysypać na blat stołu i mieszać dokładnie, tak żeby wszystko się ze sobą połączyło. Po uzyskaniu suchego ciasta dodajemy żółtka, całe jajka oraz śmietankę. Całość bardzo dokładnie ugniatamy. Ciasto należy zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na godzinkę. Jabłka należy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych „oczach”, a następnie dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10-15 minut. Kiedy jabłka są już miękkie i puszczają soki, należy je zdjąć z ognia. Blaszkę (prostokątną, kwadratową, okrągłą, jak kto woli) należy wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. 2/3 pokroić w plastry i równomiernie rozmieścić na blasze. Ciasto ciągle klei się do rąk - można je lekko posypać mąką. Jabłka lekko odsączyć z soku i równomiernie rozmieścić na cieście. Z pozostałej części ciasta utoczyć długie wałeczki ( nie za grube, nie za cienkie) i ułożyć je w formie szachownicy na jabłkach. Całość lekko posypać cukrem.

Piec około 40-45 minut w temperaturze ok.190-200 C.
Podawać z lodami na ciepło! Smacznego!