W Polsce nadal bardzo rzadko możemy spotkać w menu nasze winniczki. Nie dziwię się. Stosunek Polaków do tych mięczaków jest negatywny. Już powoli przekonywujemy się do owoców morza, jednak ze ślimakami jeszcze musimy poczekać!
Chociaż Polska jest potęgą w produkcji tego specyficznego mięska, to dość ciężko spotkać je w sklepach, gdyż większość polskich ślimaków trafia na stoły Europy Zachodniej.


Składniki:
-  opakowanie ślimaków w skorupkach lub bez,
- 3 główki czosnku, dobrze posiekane
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 laska masła
- 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
- sól, pieprz

- opiekane kromki pieczywa francuskiego

Ślimaki wyjujemy z muszli i myjemy, czosnek i pietruszkę kroimy drobno, czosnek może być wyciśniety na prasce. Rozpuszczamy masło i wrzucamy ślimaki, czosnek i pietruszkę, a następnie zalewamy białym winem. Dusimy około 15-20 minut. Gdy odparuje płyn, studzimy wszystko i napełniamy czyste i spażone muszle powstałym farszem. Wkładamy wszystko do brytfanki, dokładamy resztę masła i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podajemy z pieczywem czosnkowym