Gdy jest zimno za oknami, szczególnie nam kobietom, wraca apetyt. Ciągle byśmy coś podjadały, raz coś słonego, innym razem słodkiego. Jednak pochłanianie batonów czy ciasteczek ze sklepu to nie najlepszy pomysł. Najlepiej abyś sama spróbowała swych sil jako kucharka.
Nie lubisz tradycyjnej kuchni, ciężkich ciast? Mamy coś dla ciebie. Sernik z bananami w karmelu z kuchni fusion.

Składniki:
Spód:
20 dag pełnozairnistych herbatników
10 dag masła 80 %
Masa serowa:
65 dag mielonego twarogu
15 dag cukru
3 jajka
1.5 łyżki soku z cytryny
Łyżeczka aromatu waniliowego
Banany w karmelu:
4 banany
12 dag cukru
1 łyżka miodu
Sok wycisnięty z 2 limonek
10 dag cukru na dekoracje z karmelu



Pokruszony herbatniki dobrze wymieszaj z stopionym masłem. Masę wyłoż na tortownicę i dobrze docisnij do spodu. Wstaw następnie do lodówki. Twaróg utrzyj dokładnie z cukrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny. Dodaj jajka i wymieszaj. Jeżeli masa wyda Ci się zbyt rzadka dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę serową wylej na spód, w którym wcześniej zostały obłożone  herbatniki. Tortownicę szczelnie owiń folią aulminiową. Wstaw do większego naczynia z gorącą wodą. Powinno sięgać do połowy wysokości tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Ciasto wystudź w formie przez noc.
Na patelnię wsyp 10 dag cukru, skrop wodą, a następnie gotuja na małym ogniu, aż powstanie jasny karmel. Przenoś go widelcem na pergamin tworząc siateczkę. Gdy stwardnieje ostrożnie usuń pergamin. Obierz banany, przekrój wzdłuż, a następnie potnij na 3-4cm ukośne kawałki. Na patelnię wlej sok z limonek i miód oraz cukier. Podgrzej całość, aż zacznie się krystalizować. Wtedy włóż banany, zamieszaj, aby pokryły się z karmelem, a następnie gotuj przez 2 minuty. Zimne ciasto pokrój na kawałki, a na każdym połóż porcję bananów w karmelu. Udekoruj karmelową siateczką.

Smacznego!