Bułeczki jedzone ze śmietaną i dżemem są niezwykle popularne w Anglii, Irlandii i Południowej Afryce. Robi się je w kilka minut, a smak i zapach są niezastąpione. Pierwszy raz zostały opisane przez poetę w 1513 roku, jednak scones już pojawiły się o wiele wcześniej!
Koniecznie musicie je spróbować!

Składniki:

225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
40 g masła
40 g cukru
75 ml mleka
1 jajko

1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól w misce. Dodać masło i cukier. Dobrze ugnieść suchymi i chłodnymi rękami.
2. Mleko roztrzepać z jajkiem. Odlać 1 łyżkę tej mieszanki. Pozostałą wlewać do ciasta i mieszać łyżką aż powstanie dość rzadkie ciasto.
3. Na posypanej mąką stolicy uformować z ciasta placek o grubości ok. 2 cm. Foremką o średnicy ok. 5 cm, najlepiej szklanką, wycinać scony i układać je na blasze wyłożonej papierem.
4. Każdą bułeczkę posmarować na wierzchu odłożoną wcześniej mieszanką mleka z jajkiem. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Piec 10-15 min aż się ze złocą.
5. Nałożyć na ciepłe scony bitą śmietanę, przyrządzoną własnoręcznie, i dżem!

PYCHA!