Alkohole z rodziny Laurent-Perrier to jedne z najbardziej uznawanych szampanów na świecie. 200 lat tradycji, poświęcenie i pasja. To wartości, które zamknięte są w każdej butelce tego francuskiego trunku.

Awangarda i perfekcja
Istniejący od 1812 roku dom Laurent-Perrier przez blisko 200 lat kreuje smak eleganckich szampanów. W 1939 roku firma została przejęta przez rodzinę Nonancourt i przez ponad 65 lat Bernard de Nonancourt dbał, aby smak i jakość szampanów Laurent-Perrier były dopracowane do perfekcji. To on sprawił, że trunki pod marką Laurent-Perrier wyznaczają jakość i standardy w produkcji tego alkoholu. Jego następca, Yves Dumont, podtrzymuje tę tradycję i stoi na straży wartości, które firma wyznaje od samego początku. Niezależny duch, który zawsze był siłą napędową dla kreatywnego podejścia do winiarstwa zadecydował o niepowtazralnym charakterze szampanów z rodziny Laurent-Perrier i ich sukcesie na całym świecie.

Trunki produkowane są przez zespół, którym kieruje  Alain Terrier – uznawany za jednego z najznakomitszych wytwórców wina w Szampanii. Inspirująca filozofia i podejście do życia, styl, smak i konsystencja to czynniki, które sprawiają, że szampany Laurent-Perrier są najwyższej jakości. Zostały one docenione przez miłośników tego luksusowego trunku, który jest oficjalnym alkoholowym partnerem podczas ceremonii rozdania Oscarów.


Trudne początki
Szampania swoją sławę zawdzięcza wynalezieniu wina musującego i jedynie wina z tego regionu mogą nosić nazwę „szampanów”. Jednak początki tego trunku nie były łatwe i przysporzyły wiele trosk ówczesnym producentom, którzy chcąc zachować jak najlepszy aromat, utaczali wino z beczki przed końcem pierwszej fermentacji. Powodowało to, że alkohol stawał się naturalnie gazowany a butelki wybuchały pod wpływem ciśnienia. To właśnie wystrzelającym korkom trunek zyskał miano „diabelskiego wina”. Dopiero w XVII wieku winiarze z Szampanii odkryli jak zachować naturalne „bąbelki” podczas drugiej fermentacji. Wkrótce potem szampany stały się popularne na francuskim dworze i w Anglii, gdzie napój gościł podczas królewskich uroczystości. Dzisiaj wino z Szampanii jest powszechnie dostępne i cieszy swoim smakiem każdego miłośnika dekadenckich alkoholi.



Na każdą okazję i do każdego posiłku – wśród szampanów z rodziny Laurent-Perrier każdy znajdzie coś dla siebie. Staranna selekcja winogron oraz szczególna uwaga podczas procesu produkcji zapewnią niezwykłe doznania smakowe za każdym razem, gdy na stole pojawia się szampan Laurent-Perrier.

DOSSIER:
Położona w północno-wschodniej Francji Szampania to region, który charakteryzuje się jednym
z najkorzystniejszych klimatów do produkcji wina. Decyduje o tym bliskość oceanu oraz rzeki Marne. Szampany Laurent-Perrier produkowane są w malowniczej miejscowości Tours-sur-Marne, położonej na skrzyżowaniu trzech podregionów Szampanii: Montagne de Reims, Vallée de la Marne oraz Côte des Blancs.

Laurent-Perrier Brut – dzięki doskonałej kompozycji stworzonej w znacznej części z Chardonnay, szampan ma delikatny i orzeźwiający smak z nutami cytrusów i białych owoców. Tym samym to wyśmienity aperitif oraz idealny dodatek do owoców morza, ryb i białego mięsa.

Laurent-Perrier Demi-Sec – to szampan składający się z kompozycji różnych regionalnych odmian, nadających mu kremową fakturę z nutami miodu, suszonych owoców i orzechów. Ze względu na swój słodki smak jest doskonałym uzupełnieniem ciast i deserów.

Laurent-Perrier Cuvée Rosé - Cuvée Rosé zachwyca świeżością czerwonych owoców, a swoim niebanalnym smakiem stanowi doskonały aperitif. Jest również idealny do deserów owocowych, łososia, dojrzałych serów, czerwonego mięsa i potraw z kuchni azjatyckiej.

De Castellane - finezyjne połączenie odmian winogron wchodzących w skład szampana, nadaje mu aromat wanilii, piernika i pieczonego jabłka. Ze względu na swoją strukturę jest idealny na wieczorny aperitif, tworzy doskonałe połączenie z przystawkami i potrafi podkreślić elegancję najlepszych potraw.