Prezentujemy autorski przepis Marty Gessler na niezwykle pyszny szafranowy makaron z krewetkami.

Autorska Restauracja Marty Gessler znajduje się przy Centrum Sztuki Współczesnej w Zamku Ujazdowskim. To miejsce gdzie tradycyjne polskie placki czy pierogi, podawane są w stylu nouvelle cousine. Marta zarówno w życiu prywatnym, jak również w pracy pozostaje perfekcjonistką. Tworzy niesamowity styl, który łączy sztukę kulinarną z designem. Kultowa już warszawska restauracja Qchnia artystyczna potwierdza klasę Marty Gessler.
Znajdziemy tu lekkie, nowoczesne, pięknie podane jedzenie. To polska kuchnia inspirowana smakami świata. Przepisy to w stu procentach efekt kreatywności właścicielki. Ujawniamy jeden z nich. Tak należy przyrządzić unikalny szafranowy makaron z krewetkami:

* 125 ml wytrawnego białego wina
* 1/2 łyżeczki szafranu (słupki)
* 500 g makaronu (dowolny kształt)
* 1 łyżka oliwy extra virgin
* 125 g masła
* 750 g krewetek
* 3 wyciśnięte ząbki czosnku
* posiekana skórka z 1/2 cytryny
* 1 łyżka soku z cytryny
* 4 posiekane dymki
* 125 ml bulionu drobiowego
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Wino gotować z szafranem, aż zmniejszy objętość o połowę. Zdjąć z ognia. Ugotować makaron. Odstawić w ciepłe miejsce, aby utrzymał odpowiednią temperaturę. Usmażyć krewetki na oliwie z dodatkiem 25 g masła, aż będą miękkie. Wyjąć na talerz. Do tłuszczu po krewetkach dodać resztę masła, czosnek i smażyć ok. 3 min. Dodać wino z szafranem, skórkę z cytryny, sok, dymkę i bulion. Gotować ok. 2 min. Dodać krewetki. Podawać na makaronie. Posypać szczypiorkiem.
Więcej na stronie http://www.qchnia.pl