Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Francuzi bardzo dużą wagę przykładają do tego co jedzą i o jakiej godzinie. Dzięki regularnym porom spożywania potraw utrzymują oni świetne figury. Rano w Paryżu możemy zobaczyć jak wszyscy jedzą rogaliki croissanty popijając kawą. Mimo, że przygotowanie domowych croissantów nie jest takie proste, jednak wykonując zadania krok po kroku na pewno nam się uda. A nie ma nic lepszego niż poranne śniadanie ze świeżych domowych croissantów i zaparzonej kawy.


Składniki na 12 sztuk:
½ kg mąki tortowej
50 g cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suchych drożdży
300 ml ciepłego mleka
300 g miękkiego masła
1 jajko ubite z łyżką mleka, do smarowania

Tektura przycięta w trójkąt o wymiarach 18 cm x 18 cm x 20 cm.


Najważniejszy jest sposób rozwałkowania ciasta z masłem i formowanie rogalików z wąskich trójkątów.
Na początku będziemy potrzebowali trójkątów tekturowych. Gdy już nabierzemy doświadczenia w wycinaniu wąskich trójkątów, nie będzie nam potrzebny szablon.
Należy też wcześniej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu masło na prostokąt grubości 5 mm, po czym wstawić do lodówki aby zastygło.
Bardzo ważną kwestią jest używanie dobrych jakościowo produktów, szczególnie mąki i masła.
Na stolnicy zagniatamy ciasto z przesianej mąki, cukru, soli i drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjmujemy je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiamy delikatnie przez 5 minut, rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka. Im mniej wyrabiania tym lepsze ciasto. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na kolejne 1/2 godziny.
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 46 x 15 cm. Masło (bez pergaminu) ułożyć na środek placka. Placek ustawiamy krótszym bokiem do siebie i po obu stronach zagniatamy brzegi w 1/3 wysokości, zakrywając w ten sposób masło. Obracamy placek tak, aby zagniecione brzegi znalazły się po prawej i lewej stronie i rozwałkowujemy. Ponownie składamy brzegi i rozwałkowujemy na duży placek o grubości 1/2. Smarujemy z wierzchu jajkiem. Następnie za pomocą ostrego noża i tekturowego szablonu wycinamy z ciasta trójkąty i zwijamy je w rogaliki rozpoczynając od podstawy a kończąc na ogonku, który ma być skierowany do dołu. Posmarować znów jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny bez przykrycia.

Rogaliki układamy na blasze na papierze pergaminowym zawijając brzegi w półksiężyc i lekko dociskając końce do dołu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza aż się przypieką na złoty kolor przez 15-20 minut