Dobry przepis na potrawy sprawi, że nawet osoba, która ma dwie lewe ręce, jest w stanie przyrządzić świetny posiłek. Dlatego tak wiele firm, jak KFC, McDonald czy Coca-Cola ukrywają swe przepisy w sejfach. Uważają, że ich potrawy zawierają jakiś magiczny, tajemniczy składnik, który sprawia, że smak jest tak znakomity i nie do odtworzenia przez innych. Czy to sama sugestia, że Cola zawiera “coś” wyjątkowego, czy dobry PR , a może rzeczywiście kryje się tam jakiś nieznany składnik?! Tego postanowił się dowiedzieć Ron Douglas.

Ron jeszcze niedawno pracował w banku JP Morgan, teraz nadał swojemu życiu nowy cel - odkrywanie receptury znanych amerykańskich Fast Food’ owych dań. Napisał on książkę “America's Most Wanted Recipes", w której podaje, że smak kurczaków KFC jest wynikiem obfitości glutaminianu sodu i użyciu przemysłowych frytkownic ciśnieniowych. Smak jest do odtworzenia jeśli chodzi o przyprawy, jednak problem tkwi w specjalnych frytkownicach. Douglas stwierdził, że jego kurczak “Smakuje prawie tak samo. Przeprowadziliśmy badanie i wiele osób nie potrafiło ich odróżnić". Co na to KFC?! Rzecznik prasowy uważa, że “Wiele osób próbowało już odtworzyć nasz przepis, ale tylko w jednym miejscu można zjeść kurczaka według oryginalnej receptury - w restauracji KFC." Wiele osób uważa, że smak wszystkich Fast food’ów powstaje w laboratoriach.

Dlatego czy jest szansa, że kurczak Rona smakuje podobnie?!