DEAF CENTER + CLAUDIO SINATTI
Stuk, puk. Skrzypnięcie. Gdzieś w tle trzeszczy stara gramofonowa płyta. Dźwięki fortepianu odbijają się echem. Pogłosy jeszcze długo pozostają w uszach. Niczym w wielkim, nieznanym dobrze domu, gdzie ciepło i blask bijące od kominka, nie są w stanie rozświetlić mrocznych zakamarków.
Budowane przez Deaf Center dźwiękowe przestrzenie niepokoją, a jednak chce się w nich pozostawać jak najdłużej. W kompozycjach Erika Skodvina i Otta Totlanda, podobnie jak w skandynawskich pejzażach, dotkliwy chłód idzie w parze z niesamowitym pięknem. Od kiedy dwóch norwegów wydało debiutancką epkę „Neon City”, uszy eksperymentalnego środowiska zwróciły się w ich stronę.
Fakt, że za publikacją nagrań Deaf Center stoi Type Recordings tylko utwierdza miłośników „niełatwego słuchania” o słuszności takowej decyzji. Kolejnym poświadczeniem ma szansę stać się występ norwegów w ramach Plateaux Festival do którego wizualizacje stworzy Claudio Sinatti, włoski artysta współpracujący wcześniej z takimi tuzami jak Fennesz czy Scanner. Zaczynał w latach 90tych jako grafik, które to doświadczenie przeniósł na filmowy grunt kręcąc wideoklipy dla znajomych zespołów. Dziś jego charakterystyczny styl równie często co niekomercyjne, audiowizualne projekty, zdobi reklamówki Nike’a, BMW czy Heinekena.

Dyskografia:
2004 - Neon City EP (Type Records)
2005 - Pale Ravine (Type Records)
2006 - Levende (Type Records) 
2008 - Vintage Well (Type Records)

Linki:
http://deafcenter.net
http://www.myspace.com/deafcenter
http://www.claudiosinatti.com
http://www.myspace.com/claudiosinatti



BYETONE
Rozwój techniki i coraz niższe ceny jej wytworów w latach 70tych po raz pierwszy na taką skalę pozwoliły audiowizualnym mediom wkroczyć do zwykłych domów. Kamery, projektory, syntezatory i adaptery zaczęły coraz częściej trafiać w ręce „badaczy” nie ograniczonych schematami akademickiego myślenia.
Olaf Benders znany też jako Byetone na taśmie filmowej, na którą trafił poniekąd przypadkiem, równie często nagrywał rzeczywiste obrazy, jak wydrapywał, wypalał i kreślił geometryczne kształty. Współpraca z awangardową grupą AG-Geige i domowy komputer kilka lat później pozwoliły mu eksperymentować także z dźwiękiem. Przyjaźń z Frankiem Bretschneiderem położyła fundamenty pod wytwórnię Rastermusic, która po kilku latach z „niewielką pomocą” Carstena Nicolai przekształciła się w klasyczny już Raster-Noton.
Pod tym właśnie szyldem ukazała się większość kompozycji Niemca. Byetone tworzy wielowymiarowe struktury, w których kolejne kliki, sprzężenia i szumy układają się pod dyktando „technicznego” rytmu. Na żywo tempo utworów przejmuje też władzę nad rozświetlonymi, abstrakcyjnymi animacjami wypełniającymi przeznaczone pod wizualizacje ekrany. 

Dyskografia:
1999 - Untitled / 20' To 2000.May (Raster-Noton)
2002 - Mort Aux Vaches (Mort Aux Vaches)
2003 - Feld (BineMusic)
2008 - Death Of A Typographer (Raster-Noton)
2008 - Plastic Star (Raster-Noton)

Linki:
http://www.myspace.com/benderbyetone

THE SIGHT BELOW & SIMON SCOTT
Według statystyk, w Seattle co roku jest tylko 58 bezchmurnych, słonecznych dni. Nie ma się więc czemu dziwić, że to ze znajdującego się na zachodnim wybrzeżu miasta nadeszła grunge’owa, brudna fala. Nie zaskakuje również to, że artysta znany jako The Sight Below pochodzi z tych właśnie rejonów. Inspiracje, sny i wspomnienia przyobleka on w delikatny, a jednocześnie gęsty welon szumów i pogłosów. Abstrakcyjne gitarowe partie toną w dronach, podczas gdy równe „techniczne” tempo trzyma całość w ryzach. Ambient, przy którym głową rytmicznie się kiwa, nie buja się w melancholijnym odrętwieniu. Minimalistyczne, melancholijne dźwięki przy których ciało bezwolnie zaczyna podążać za bębnami, a shoegazingowe zapędy trudno zsynchronizować z miarowo poruszającą się własną stopą.
Soniczne pejzaże The Sight Below szybko zwróciły uwagę wytwórni Ghostly International dla której to wydał swój pierwszy album. Jego kompozycje spotkały się również z entuzjazmem takich tuz jak Thom Yorke z Radiohead czy Simon Scott - były perkusista Slowdive. Z bębniarzem zespołu w latach 90tych tworzącego dream-popowe brzmienie spotkali się, kiedy ten szukał wydawcy dla swojego solowego albumu. „Navish” ukazało się w Miasmah, a wcześniejsza współpraca Scotta choćby z Brianem Eno przygotowała go do kolejnej elektroniczno-instrumentalnej kooperacji. Która to w swej koncertowej odsłonie będzie gościć w tegorocznym programie Plateaux Festival.

Dyskografia:
2008 - Glider (Ghostly International)
2008 - No Place For Us EP (Ghostly International)

Linki:
http://www.myspace.com/thesightbelow
http://www.myspace.com/o3o3o



EZEKIEL HONIG
Dźwięki codzienności zwykle mają swój rytm. Rzadko kiedy to równe 4/4 czy nawet dużo mniej regularne 7/8. Często jakiś odgłos nie pasuje do misternej układanki, ale bez niego równie dobrze mogło by jej w ogóle nie być. Zdarza się, że podkład pod wszystkie te tony daje radio czy płyta. Równe, house’owe wręcz tempo, zwiewna syntezatorowa melodia. 
Brzmienie Ezekiela Honiga balansuje gdzieś na granicach, jakie krytycy kreślą na mapie muzyki elektronicznej. Korzenie związane z nowojorską sceną techno nie ograniczają horyzontów Amerykanina, a dźwiękowe obszary po jakich się porusza, dyktuje jedynie czułość mikrofonu używanego do field recordingu. Założyciel labeli Anticipate i Microcosm rozwija się wraz ze swoimi „dziećmi”, a tras, które obiera, nie wyznaczają ewidentne drogowskazy takie jak ambient, dub czy musique concrete.

Wybrana dyskografia:
2003 - Technology Is Lonely (Anticipate Recordings)
2004 - Colorfield (Red Antenna)
2004 - People Places & Things (Microcosm Music)
2005 - Early Morning Migration (Microcosm Music
2005 - It's Getting Cold Outside (Unfoundsound)
2006 - Scattered Practices (Microcosm Music)
2008 - Surfaces Of A Broken Marching Band (Anticipate Recordings)

Linki:
http://www.ezekielhonig.com
http://www.myspace.com/ezekielhonigmusic


MORGAN PACKARD
Raz po raz zarzucana muzyce bitowej odtwórczość trafia na podatny grunt laickiej krytyki. Kradzione, cudze sample i monotonne loopy, to według niektórych „specjalistów” spuścizna jaką muzyka elektroniczna zostawi po sobie przyszłym pokoleniom. 
W kompozycjach Morgana Packarda każda kolejna pętla ulega niewielkim przekształceniom. Z kolejnym fragmentem dochodzi następny dźwięk. Początkowa sekwencja, pod koniec kompozycji staje się nie do poznania. W twórczości nowojorczyka współczesna technologia i patenty rytmiczne wyniesione z techno czy breakbeatu, trafiają na przyjazną eksperymentom, żyzną, muzyczną glebę. Jazzowa improwizacja, innowacyjność współczesnych klasyków i… talent informatyczny przyczyniły się do powstania kompozycji, które ukazały się pod skrzydłami Microcosm i Anticipate.

Dyskografia:
2005 - Early Morning Migration (Microcosm Music)
2007 - Airships Fill The Sky (Anticipate Recordings)

Linki:
http://www.morganpackard.com
http://www.myspace.com/morganpackard


JOSHUE OTT

Nowojorski artysta Joshue Ott to kolejny z artystów związanych z Anticipate Recordings. Wykorzystując program własnego autorstwa - superDraw, ma on możliwość przetwarzać i zmieniać w czasie rzeczywistym ręcznie narysowane kształty i formy. Ekrany zapełniają się więc równie minimalistycznymi, co psychodelicznymi wzorami, na które wpływ ma wizja grafika, atmosfera miejsca, jak i przypadek. Cyfrowe, ulotne obrazy wychodzą spod „pióra” Otta, by po chwili skończyć w oczach widzów, znikając bezpowrotnie.

Nowojorczyk będzie wspierał wizualnie Ezekiela Honinga i Morgana Packarda podczas Plateaux Festival, prócz tego zobaczyć będzie można przegląd pracy artysty stworzonych dla Anticipate. Wreszcie, Joshue Ott będzie jednym z twórców tegorocznej strony graficznej i wizualnej festiwalu.

Linki:
http://intervalstudios.com/superdraw

Plateaux Festival, Toruń – Bydgoszcz, 19.-22. listopada 2009