Dla mnie nic tak się nie kojarzy z świętami jak zapach naturalnej choinki i domowych pierniczków. Przepis na lukrowane pierniczki jest bardzo prosty. W sklepach istnieje olbrzymi wybór pisaków lukrowanych czy różnych polew, dzięki którym możemy ślicznie udekorować nasze ciasteczka.
Zarówno możemy je trzymać w metalowym pudełku, jak i powiesić na choinkę lub dać je w prezencie bliskiej osobie.

1,25 kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu pszczelego lub sztucznego
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
Karmel
1,5 dkg sody oczyszczonej
1 łyżeczka przypraw do piernika

Przyrządzić karmel: 2 dkg cukru zrumienić silnie na patelni, wlać 1/8 litra wody, zagotować. Cukier zalać gorącym karmelem, wymieszać. Gdy cukier rozpuści się, dodać miód, przyprawy, zagotować, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać miód, sodę, jaja, tłuszcz, wymieszać łyżką. Włożyć na stolnicę posypaną mąką. Zagnieść porządnie ciasto i odstawić na 30 minut. Gdy ciasto zastygnie, wyłożyć ponownie na stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Foremkami wyciąć ciasto. Poczym wstawić rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. Wyciągnąć pierniczki z pieca, gdy ostygnął nałożyć na niej lukier.
Całość włożyć do metalowego pudełka.