Na zewnątrz mróz. Jeszcze takiej zimy w tym roku nie było. Mimo iż ponad 20-stopniowe mrozy nie powodują u nas wielkiego kataklizmu, takiego jaki spotkał nas równo 30 lat temu, to jednak dotkliwie odczuwamy zimno!
W takie dni nie ma nic lepszego niż gorąca kąpiel i ciepła zupa.
Zupy nie tylko świetnie rozgrzewają, dodają energii w takie zimne dni, ale również są prawdziwą bombą witaminową.
Najczęściej gotujemy rosół, pomidorową czy ogórkową. Jednak warto wypróbować nowych smakowych.
Dziś polecamy pieczarkową z roladkami szpinakowymi!

Składniki:

Zupa:
1,5 litra bulionu warzywnego
600 g pieczarek
Łyżka masła
Łyżka mąki
Posiekana cebula
100 ml słodkiej śmietany
Posiekana pietruszka
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Sól, pieprz

Roladki:
4 placki tortilli
150 g szpinaku
Ząbek czosnku
Cebulka
Łyżeczka masła
Sól, pieprz


Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki, posyp mąką, podsmaż całość. Zalej bulionem, zagotuj, pozostaw na 10-12 minut na ogniu. Dodaj śmietankę, sól, pieprz. Wsyp orzechy i pietruszkę.
Na patelni podsmaż na maśle cebule, po czym dodaj czosnek. Poczekaj minutę i włóż szpinak, przypraw solą i pieprzem. Smaż, aż wyparuje tworzący się sok. Smaruj placki i zawijaj w roladki. Podgrzej w piekarniku. Pokrój w poprzek na mniejsze kawałki i dodaj do zupy!