Jeszcze kilka lat temu znane tylko surferom, wygrzewającym wysportowane ciała w słońcu Brazylijskiego wybrzeża, dzisiaj robią furorę w świecie zachodniej dietetyki. Sława owoców Acai, na punkcie których oszalały całe Stany Zjednoczone i nasi zachodni sąsiedzi, dotarła w końcu do Polski! A to za sprawą produktów marki Acaico®, które już niedługo na stałe zagoszczą na stole tysięcy Polaków świadomych zalet zdrowego stylu życia i odżywiania.

Małe, ciemnofioletowe, niepozorne owoce swoim wyglądem przypominające trochę winogrona. Niewiele w nich miąższu gdyż 80% wnętrza owocu stanowi jego pestka, natomiast kryje się tam cała masa wartości odżywczych. Jagody palmy brazylijskiej – Acai, bo o nich tutaj mowa, zdobywają coraz większy rozgłos na świecie przyciągając uwagę osób dbających o zbalansowaną dietę i zdrowy wygląd.

 

Początkowo zalety jagód Acai znane były jedynie rdzennym  mieszkańcom nizinnych terenów brazylijskiej Amazonii.  Z czasem jednak w wyniku przeprowadzanych badań w dziedzinie zdrowego odżywiania zainteresowanie tymi wyjątkowymi owocami zaczęło stopniowo wzrastać.

 

Obserwacje dotyczące właściwości  tych jagód pokazały, że kryje się w nich bogactwo aminokwasów i mikroelementów, dzięki czemu ułatwiają regenerację organizmu po wzmożonym wysiłku oraz oczyszczają go z toksyn. Acai zawierają także kwasy tłuszczowe (w tym niezwykle cenne Omega 6 i 9), witaminę B1, B2 oraz B3, błonnik  oraz są źródłem antyoksydantów.

Tak ogromne bogactwo wartości odżywczych sprawiło, że owoce te wzbudziły spore poruszenie na rynku zdrowej żywności. Stopniowo zaczęły się pojawiać w coraz to nowszych produktach i pod coraz rozmaitszymi postaciami. Obecnie można je spotkać w herbatach, napojach energetycznych, sokach, czy suplementach diety, które mają na celu pomóc między innymi w odchudzaniu, wzmocnieniu odporności organizmu, zwiększeniu jego wydajności oraz zmniejszeniu procesu starzenia. Już niebawem pojawi się na rynku marka Acaico®, która będzie sygnowała te jagody w nowej postaci -  zamrożonego musu będącego świetną bazą do zdrowych dań i koktajli.