Podczas ciepłych, słonecznych dni warto sięgnąć po napoje na bazie mrożonej herbaty. Ugaszą pragnienie skuteczniej niż napoje gazowane. 
Odpowiednio zaparzona herbata, jest podstawą takiego napoju. Wydobycie aromatu gwarantuje przestronna torebka, w kształcie piramidki, w której rozwijają się listki herbaty i wydobywa esencja (znajdują się np. w ofercie herbat Liptona). Ważna jest także świeżo gotowana woda i odpowiednia temperatura do przygotowania wywaru – 100 st. C.

Eksperci Liptona doradzają:
Używamy trzech do pięciu torebek herbaty (jeśli chcemy otrzymać 1 litr mrożonej herbaty, parzymy 300 ml esencji, a następnie dodajemy 700 ml lodu).
Herbatę najlepiej zaparzać w oddzielnym naczyniu, aby uzyskać mocniejszy aromat.
Esencję słodzimy zaraz po zalaniu wrzątkiem.
Herbatę studzimy bardzo gwałtownie, gdyż herbata stygnąc - mętnieje. Najlepiej włożyć ją do naczynia wypełnionego lodem.
Przepisy: 
Cytrynowa herbata mrożona z miętą
Składniki:
3 torebki piramidki herbaty Gold Tea
2 cytryny 
Sok z 1 cytryny
Kilka listków świeżej mięty
Cukier do smaku
Kostki lodu

Piramidki herbaty Lipton Gold Tea zalewamy szklanką wrzątku i słodzimy według uznania. Napar przelewamy do dzbanka z przegotowaną wodą i schładzamy. Dodajemy sok z jednej cytryny. Dwie pozostałe cytryny sparzamy, kroimy w plastry i dodajemy do herbaty razem z listkami świeżej mięty. Przelewamy do wysokich szklanek i dorzucamy kostki lodu. 

Sorbet wiśniowy z melisą 
Składniki:
4 torebki piramidki Lipton Blue Fruit Tea
2 łyżki cukru
4 łyżki soku wiśniowego 
Owoce wiśni i listki melisy do dekoracji  

Piramidki herbaty zaparzamy w ok. 500 ml wrzątku. Doprawiamy cukrem do smaku. Dodajemy sok wiśniowy i mieszamy. Schłodzony napój wlewamy do metalowej formy 
i wstawiamy do zamrażalnika na 6-8 godzin. Zamarzającą masę co dwie godziny mieszamy widelcem, aż powstaną grudki lodu. Następnie przekładamy sorbet do pucharków. Każdą porcję deseru dekorujemy wiśnią i listkami melisy. Dla zapewnienia bardziej wyrafinowanego charakteru, można polać sorbet wiśniówką lub udekorować bitą śmietaną.

Napój Owocowy Raj
Składniki:

1 torebka piramidka herbaty Lipton Forest Fruit
2 łyżki soku truskawkowego
kilka truskawek
kilka malin
kruszony lód

Herbatę należy zaparzyć w ok. 300 ml gorącej wody, dodać sok truskawkowy, wymieszać i schłodzić. Przed podaniem dodajemy do napoju świeże owoce i pokruszony lód