Sięgnij zatem po Nutellę i daj się zainspirować! Oto zaledwie dwa spośród bardzo wielu smakołyków świątecznych, które odmienią Twój wielkanocny stół.

Czarne ciasteczka ricciarelli z Nutellą

Pyszne, wyraziste w smaku ciasteczka będą idealnie komponować się z poobiednią kawą, pitą np. w ogrodzie czy na tarasie, jeśli tylko pogoda w okresie świątecznym dopisze. Jest na to duża szansa, bowiem w tym roku Wielkanoc przypada na połowę kwietnia! Przygotowanie ciasteczek jest bardzo proste i szybkie, ale musisz zacząć je przygotowywać na dzień przed podaniem, ponieważ zanim je upieczesz, ciasto musi trafić do lodówki na całą noc.

Potrzebne składniki (na 8 porcji):

 

  • 150 g łuskanych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 białka
  • Ekstrakt z gorzkich migdałów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 g Nutelli
  • Cukier puder do dekoracji

 

W pierwszej kolejności upraż migdały (nagrzej piekarnik do temperatury 100 st. C). Wymieszaj gotowe migdały z dwiema łyżkami cukru pudru w mikserze. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Przesiej do miski kakao i pozostały cukier puder. Ubij białka z ekstraktem z gorzkich migdałów. Następnie dodaj migdały i ostudzoną czekoladę. Całość wymieszaj, przykryj folią i włóż na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmij masę i uformuj w 20 kuleczek. Każdą z nich obtocz dokładnie w cukrze pudrze. Przełóż kulki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdą z nich lekko spłaszcz. Nagrzej piekarnik do temperatury 160 st. C. Piecz ciasteczka przez 20 minut. Powinny pojawić się na nich charakterystyczne pęknięcia. Kiedy ciastka wystygną, posyp je cukrem pudrem i każdą porcję podawaj na talerzyku z Nutellą (możesz do jej uformowania użyć rękawa cukierniczego).

Ciasto z Nutellą i wiśniami

W święta oczywiście nie może zabraknąć tradycyjnego ciasta. Zamiast jednak ponownie przygotowywać babkę cytrynową lub wspomniany makowiec, postaw na lekkie, soczyste ciasto z wiśniami! Możesz też użyć innych owoców w syropie.

Potrzebne składniki:

 

  • 250 g masła
  • 240 g cukru
  • 175 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g żółtek
  • 125 g jajek
  • 5 g drożdży sypkich
  • 1 laska wanilii
  • 100 g wiśni w syropie
  • szczypta soli
  • 120 g Nutelli

 

Najpierw ubij cukier z masłem. Następnie dodaj żółtka, jajka, wanilię, wiśnie i sól. Dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz drożdże. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Przełóż ciasto do podłużnej formy, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz ciasto przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jeśli spodziewasz się większej ilości gości, możesz wykonać ciasto np. z podwójnej porcji na większej blasze. Kiedy ciasto ostygnie, pokrój je na kawałki i zaraz przed podaniem gościom, wierzch każdego kawałka udekoruj Nutellą przy pomocy rękawa cukierniczego.