Wielofunkcyjność, nowe technologie i innowacyjne rozwiązania to stali bywalcy nowoczesnych kuchni. Wystarczy przyjrzeć się najnowszym propozycjom producentów sprzętu AGD, żeby się o tym przekonać. W wielofunkcyjnych urządzeniach do gotowania możliwe jest przygotowanie trzech albo więcej dań naraz, a nowe technologie obróbki cieplnej pozwalają ten sam artykuł spożywczy (powiedzmy marchewkę) przyrządzić na kilka różnych sposobów. Co więcej, to co do niedawna było tylko blenderem, frytkownicą lub opiekaczem, dzięki dodatkowym opcjom w menu zaskakuje nas swoimi rozszerzonymi możliwościami. Zdecydowanie gotowanie w naszych czasach wchodzi w nowy wymiar, a przygotowane posiłki różnią się od tradycyjnych nie tylko czasem przygotowania ale również walorami smakowymi i zdrowotnymi.

Trzy posiłki jednocześnie

Gotowanie na parze od jakiegoś czasu zawładnęło naszą kulinarną wyobraźnią. Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę, że jest to zdrowy sposób przygotowania posiłków, dzięki któremu poszczególne składniki zachowują w pełni swoje wartości odżywcze i nie tracą witamin, tak jak ma to miejsce podczas gotowania lub smażenia. Kupując parowar oprócz serwowania sobie i najbliższym zdrowych posiłków, skracamy znacznie czas ich przygotowywania. W trzech osobnych koszykach umieszczamy trzy różne dania, na przykład przystawkę, danie główne i deser albo tak, jak to dzieje się w wielu rodzinach, różne wersje dania obiadowego dla trzech domowników, bo akurat któryś z nich nie jada cebuli, innemu przejadły się ziemniaki, a jeszcze inny właśnie przeszedł na wegetarianizm. Po włączeniu odpowiednich funkcji gotowania na parze, wcale nie musimy stać przy urządzeniu i wszystkiego doglądać, tak jak to robimy przy garnku z gotującą się zupą lub przy patelni ze smażonymi kotletami. Parowar po zakończeniu gotowania wyłączy się sam, a my wtedy możemy już wołać wszystkich obecnych do stołu. Jeśli jednak zamierzamy zjeść nieco później, wielofunkcyjne urządzenie do gotowania na parze utrzyma wszystkie dania we właściwej temperaturze do chwili ich podania.

Jeden posiłek na trzy różne sposoby

Kto powiedział, że marchewka musi być nudna, albo że można się przejeść ziemniakami? Z pewnością gdzieś już słyszeliśmy takie stwierdzenia. Z wielofunkcyjnym urządzeniem do gotowania mogą się one okazać zupełnie nieprawdziwe. Wystarczy trochę inwencji i multicooker pod ręką, aby ze znanych nam składników wyszło zupełnie nowe danie, zaskakujące i smakiem i wyglądem. W dostępnych w sprzedaży urządzeniach tego typu do dyspozycji mamy nawet 12 różnych funkcji. Naszą przykładowa marchewkę możemy zatem równie dobrze w nich ugotować tradycyjnie z solą, udusić, usmażyć, ugotować na parze, odgrzać albo dodać jako składnik do pillaw lub roisotto. Prawda, że marchewkowych opcji jest sporo? Jeśli jednak mnadal odczuwamy pewnien niedosyt, możemy zajrzeć do książki z ciekawymi przepisami, którą producent dołącza wraz z akcesoriami takimi jak specjalne łyżki, koszyk i kubek z miarką do wielofunkcyjnego urządzenia do gotowania. (Sprawdź tutaj: http://www.tefal.pl/Urz%C4%85dzenia-do-gotowania/c/cooking%2Bappliances)

Trzy nowe funkcje w jednym urządzeniu

Przyzwyczajeni do przepastnych kuchennych szaf, wypchanych po brzegi najróżniejszymi urządzeniami nie mamy pojęcia, że znacznie możemy zredukować zajmowaną przez nie przestrzeń fundując sobie sprzęt AGD najnowszej generacji. Dziś zwykłe blendery, frytkownice i grille elektryczne wyposażone zostały w nowe opcje i funkcjonalności, dzięki którym służyć nam mogą nie za jedno, ale za kilka urządzeń jednocześnie; klasyczne trzy w jednym, chciałoby się powiedzieć. Być może nie każdy z nas byłby w stanie sobie wyobrazić blender z funkcją gotowania. Tymczasem takie urządzenie jak najbardziej istnieje i co więcej, jest ogólnie dostępne na rynku. Kupując je do domu w szybki sposób przygotujemy każdy rodzaj zupy krem dla siebie i dla rodziny. Z kolei nowoczesne frytkownice służyć nam mogą do smażenia w głębokim oleju nie tylko frytek, ale wielu innych produktów, których masa nie przekroczy jednego kilograma. Jeszcze lepszym pomysłem jest frytkownica pozwalająca na usmażenie nawet do 1,2 kilograma frytek jedynie w jednej łyżce oleju. Prawda jak dietetycznie? Wszystko to dzięki innowacyjnej technologi smażenia o nazwie ActiFry. Warto na koniec zwrócić uwagę na grille elektryczne posiadające teraz dwie funkcje pracy, z których pierwsza służy do grillowania mięsa, a druga do grillowania innych produktów. Dzięki tym wszystkim, jak się okazuje, wielofunkcyjnym urządzeniom do gotowania, smażenia i grillowania, nasza codziennej krzątanina w kuchni stanie się krótsza i kto wie, może również przyjemniejsza.