Nowy szpital dziecięcy w Kijowie ma być obiektem przyjaznym, w którym mali pacjenci będą mogli poczuć się, jak w innym świecie. Najważniejsza jest lokalizacja budynku. Szpital usytuowany jest w środku lasu tuż nad samym jeziorem na obrzeżach Kijowa. Bajkowa sceneria sprawia, że budynek przestaje kojarzyć się ze swym przeznaczeniem.

Nietypowa jak na szpital jest także bryła budynku. Przypomina kraba wyrzuconego na brzeg. W centrum znajduje się główna część projektu w formie blobu, z nieregularnym dachem, w której umieszczono część zabiegową oraz diagnostyczną. Odchodzące od głównej bryły mniejsze budynki przeznaczone będą na sale szpitalne, które jak twierdzą autorzy - biuro bdpgroupe6 - mają nawiązywać do dacz i kojarzyć się z pobytem za miastem.

Budynek z racji swej lokalizacji ma być również przyjazny dla środowiska. Dach głównego budynku, będzie alternatywnym źródłem energii dla szpitala.

Szpital w Kijowie aspiruje do miana jednej z najnowocześniejszych placówek w Europie. Niebanalna forma, nowoczesne technologie i ciekawa lokalizacja mają stać się znakiem rozpoznawczym tej placówki.

Źródło:

bryla_artykuly