We Wrocławiu ukończono właśnie realizację jednego z najciekawszych polskich projektów mieszkaniowych ostatnich lat. Osiedle, które otrzymało nazwę Corte Verona autorstwa krakowskiej pracowni projektowej Lewicki Łatak Architekci, dzięki kilku przemyślanym zabiegom łączy w sobie prostotę i efektowność. Projektując kubiczny w swojej formie zespół mieszkaniowy autorzy mieli na względzie przede wszystkim sąsiadujące z nim inne realizacje i starali się do nich nawiązać pod względem stylistycznym. Największą jednak inspiracją dla projektantów stanowił ażurowy ceglany mur, który znajduje się w sąsiedztwie nowopowstałego osiedla.

W Corte Verona zastosowano wręcz tradycyjny podział przestrzeni na trzy elementy. Publiczny, który stanowią dostępne od strony ulicy umiejscowione na parterze pomieszczenia usługowe, prywatny czyli same mieszkania oraz półpubliczny, którym jest dziedziniec wewnętrzny dostępny dla mieszkańców. Na terenie kompleksu mieszkaniowego twórcy planują zrealizować jeszcze projekt miniparku inspirowanego obrazem „Widok z okna” Władysława Strzemińskiego. Tego typu oryginalna poetyka rozwiązań nie jest obca architektom z krakowskiej pracowni, którzy pokazali się już od swojej oryginalnej strony realizując pomysł zagospodarowania przestrzeni placu Bohaterów Getta w Krakowie