Każdy z nas ma słabość do tzw. ‘’junk food’’, nie tylko uwielbiamy słodycze, ale również różnego rodzaju fast foody. Z drugiej strony obecnie jest bardzo ciężko znaleźć jedzenie do którego możemy przykleić etykietę całkowicie zdrowej żywności, gdyż większość produktów zawiera różnego rodzaju modyfikatory smakowe. Jednakże mieszając niezdrowe jedzenie ze zdrowym możemy uzyskać efekt dzięki któremu dostarczymy nieco więcej witamin naszemu organizmowi.

Mieszajmy płatki- bardzo wiele osób na śniadanie decyduje się jeść płatki. Jednak nie zdajemy sobie sprawy, że zawierają one bardzo wiele cukrów. Dlatego starajmy się je mieszać z otrębami, które są cennym źródłem błonnika, który wpływa korzystnie na pracę naszego żołądka.

Ziemniaki plus rzepa- w tradycyjnej kuchni polskiej ziemniaki odgrywają bardzo ważną rolę. Jednakże są one jedynie bogatym źródłem skrobi, dlatego warto je mieszać z rzepą. Nie tylko dostaniemy ciekawą mieszankę smakową, ale jak wiemy rzepa jest bogatym źródłem witaminy B oraz zawiera dużo potasu, magnezu fosforu i wiele, wiele innych cennych składników naszej diety…

Jogurty- wszystkie owocowe jogurty są niezdrowe. Jednakże jeśli nie możemy się obejść bez smaku truskawki to wymieszajmy jogurt owocowy z naturalnym jogurtem greckim, który ureguluje wszystkie nasze procesy trawienne.

Hamburgery- każdy z nas lubi tradycyjną bułkę z mięsem. Jednakże jeśli lubimy tego typu mixy to może warto jasne pieczywo zastąpić ciemnym, a mięso np. filetem rybnym. Nie tylko będzie to dla nas zdrowe, ale również mniej kaloryczne…

Oczywiście są to tylko przykłady tego jak można mieszać różne składniki, czyniąc nasze jedzenie nieco zdrowszym i dostarczając naszemu organizmowi nieco więcej witamin. Jednakże ostateczny wybór należy do Was…