Od września w Butiku Nespresso będzie można kupić kawę Sinagtoba. Jest to nowa mieszanka, przygotowana przez ekspertów Nespresso w ramach corocznej edycji Special Club – dostępnej tylko w ograniczonym czasie.

Kawa z Sumatry strzeżona przez lud Batak
Historia kawy Singatoba zaczyna się w północnej części Sumatry, na szczycie wulkanu wznoszącego się nad jeziorem Toba. Uprawiana i pieczołowicie pielęgnowana przez kobiety ludu Batak jest jego jednym z najcenniejszych skarbów, który odkryli eksperci Nespresso
i ukazali  światu.
Cywilizacja ludu Batak została odkryta przez świat Zachodu dopiero w XIX wieku i wciąż pozostaje tajemnicza. Lud zamieszkujący wzgórza otaczające jezioro Toba uprawia kawę, której sekretu strzeże równie zazdrośnie, jak swoich tradycji. W wioskach Batak za plantacje kawy odpowiadają kobiety, które zbierają ręcznie ziarna Arabiki i w szczelnie zamkniętych workach poddają całonocnej fermentacji. Rano ziarna myte są w wiklinowych koszach,
a później suszone na słońcu. Arabica Blue Batak czeka na przybycie eksperta Nespresso
i aż do tego momentu kobiety nie spuszczą jej z oka.

Singa
Opiekunem ludu Batak jest fantastyczne zwierzę, Singa – pół bawół, pół wąż, którego podobizny rzeźbione są na fasadach domostw. Jego wygląd może się zmieniać, ale zadanie ducha Singa jest zawsze takie samo - strzec harmonii ogniska domowego i oddalać wszelkie niebezpieczeństwa. To właśnie Singa zainspirował Nespresso przy wyborze nazwy
i symbolu dla nowej kawy Special Club: Singatoba.

Singatoba
Zachowanie delikatnych aromatów kawy Arabica Blue Batak wymaga najwyższego kunsztu i pełni umiejętności eksperta Nespresso. Dopilnowuje on, aby kawa została wysłana do Europy natychmiast po powtórnym wysuszeniu, podczas którego osłania się ją przed deszczem. Dzięki temu pijąc kawę Singatoba możemy rozkoszować się pełną świeżością i intensywnością jej aromatów: od orzeźwiających nut grejpfrutowych po słodkie nuty lukrecji.
Singatoba to wyraźne, mocne i gęste espresso o kwaskowatych, owocowych nutach i słodkich drzewnych aromatach. Skomponowana w 100% z kawy Arabica Blue Batak, jest poddawana złożonemu procesowi obróbki, który wyzwala unikatowy bukiet aromatyczny. Kawa ta jest zbierana ręcznie, poddawana fermentacji bez dostępu powietrza, suszona bez łuski pod specjalnymi pokrywkami (przypominającymi naczynia), po czym niezwłocznie wysyłana do Europy.



Ziarna zebrane jako pierwsze są poddawane procesowi szybkiego palenia w celu zachowania owocowych nut czarnej porzeczki. Bardziej dojrzałe ziarna, zbierane jako ostatnie, są z kolei palone bardzo wolno w celu nadania kawie mocy i intensywności.

Nuty aromatyczne
Słodkie, drzewne nuty o posmaku lukrecji, drzewa iglastego, z nutą kwiatów czarnej porzeczki oraz orzeźwiającymi nutami grejpfruta. Bogaty, wyraźny profil, mocna, gęsta kawa z odrobiną kwaskowatości.
Moc: 8
Kawa oraz filiżanka Nespresso Special Club Singatoba będzie dostępna w sprzedaży od września 2009 r. do wyczerpania zapasów