Składniki:

2 pęczki zielonych szparagów
sól
cukier
100 ml wina białego półwytrawnego
7 dag mąki pszennej
7 dag skrobi kukurydzianej
6 dag cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
gałka muszkatołowa
4 żółtka
2 jajka
opakowanie ciasta francuskiego.

Sposób przyrządzenia:

Ciasto francuskie upiec według przepisu na opakowaniu.
Szparagi umyć, odłamać końcówki, łebki obciąć, środkową część pokroić w drobniejsze kawałki. Do garnka wlać 1 litr wody, zagotować z cukrem i solą. Wrzucić do niej odłamane końcówki, ugotować do miękkości, wyjąć i wyrzucić. Wody, w której się gotowały nie wylewać, wrzucić do niej drobne kawałki. Ugotować do miękkość, wyjąć, zmiksować i przetrzeć przez sito. Łebki krótko (około 2 minut) obgotować w wywarze. Wyjąć i przelać zimną wodą. Przetarte szparagi połączyć z wywarem, dodać wino, doprawić startą gałką muszkatołową i gotować parę minut. Płynu(przecieru) powinno być około 4 szklanek – jeżeli jest więcej to go odparować, jeżeli mniej dodać gorącej wody. Żółtka, jajka, cukier i cukier waniliowy ubić, dodać do nich obie mąki i wymieszać. Do gotującego się przecieru ciągle mieszając wlewać ubite jajka z mąką. Gotować do zgęstnienia kremu.
Upieczone ciasto francuskie podzielić na pół. Jeden kawałek ułożyć na półmisku, Wyłożyć na niego połowę kremu, na nim ułożyć łebki szparagów, przykryć resztą kremu. Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta. Pokroić na żądaną ilość porcji (wychodzi 6-8). Ja z wierzchu posypałam sproszkowanymi malinami liofilizowanymi.

Zielone szpragi - przepis

Napoleonka z zielonych szparagów - przepis

Wanui Springs

 

Autor: Joanna Krzewińska