W czasach Ludwika XVI zaproponowanie kobiecie gorącej czekolady było zaproszeniem do sypialni. Badania wykazały, że spożycie czekolady poza dodatkowymi kaloriami poprawia nastrój i powoduje uwalnianie tzw. “hormonu szczęścia” - serotoniny.

Słodki finał wykwintnego posiłku to zapewne najwspanialszy moment kolacji. Dlatego przygotuj dla swego ukochanego mus czekoladowo – imbirowy z lodami waniliowymi.

Składniki:
2 żółtka
2 jajka
2 dkg cukru
Łyżka soku imbirowego z startego imbiru
3 g żelatyny
9 dkg czekolady mlecznej
9 dkg czekolady o zwartości kakao 75%
540 ml śmietanki 30%
Lody waniliowe
Maliny lub truskawki

Żółtka i jajka z cukrem ubić razem na parze. Dodać sok imbirowy, rozpuszczoną żelatynę oraz roztopione czekolady. Ostudzoną masę wymieszać delikatnie z ubitą na luźno śmietankę. Wlać do foremek, przekładając mus malinami lub truskawkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z lodami waniliowymi!