Wrzesień to czas, kiedy można jeszcze dostać polskie warzywa a także mnóstwo sezonowych owoców.  O tej porze roku królują jabłka, maliny, brzoskwinie i oczywiście śliwki węgierki.
Zanim przyjdzie jesień w pełnej krasie warto pomyśleć o swoim zdrowiu, urodzie a także brzuszku.
Poniżej przedstawiam kilka pomysłów kulinarnych na spotkanie na tarasie ze znajomymi:
Placek biszkoptowy ze śliwkami
Składniki: 2 szklanki mąki, pół kostki margaryny( ewentualnie pół szklanki oleju), szklanka cukru, 4 duże jaja, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kg węgierek
Opis przygotowania: Margarynę roztopić. Wsypać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbić jaja i starannie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane śliwki. Piec w temperaturze 180-190°C, aż ciasto ze śliwkami się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów formy.

Jabłka w szlafroczkach
Składniki:  4 jabłka ,250 g francuskiego ciasta (mrożonego; uwaga! koniecznie przeczytać skład ciasta!) , żółtko ,2 łyżki mleka ,50 g pokrojonych w pałeczki migdałów ,4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:  Ciasto rozmrozić i rozwałkować. Wykroić z niego 4 kwadraty i 4 krążki. Na środku każdego kwadratu ułożyć obrane i wydrążone jabłko (wcześniej napełnić je migdałami i syropem klonowym). Złożyć po przekątnej. Rogi zlepić tak, aby utworzyły kwadraciki. Środek przykryć krążkiem z ciasta. Powierzchnię posmarować żółtkiem zmiksowanym z mlekiem. Jabłka piec ok. 10 min. w 200 st. C. Temperaturę zmniejszyć do 180 st. C i piec następne 10 min.

Deser czekoladowo- malinowy
Składniki:  150g mrożonych malin, 2 łyżeczki cukru pudru, 350g mascarpone, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1 łyżeczka soku malinowego
Przygotowanie:  Maliny przełóż do miseczki, posyp łyżeczką cukru, odstaw do rozmrożenia. Mascarpone podziel na dwie części. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszając, dodawaj czekoladę do jednej części mascarpone. Do masy dodaj połowę rozmrożonych malin, wymieszaj, przełóż do szklanek. Drugą porcję mascarpone wymieszaj z pozostałymi malinami i przełóż do szklanek, tworząc drugą warstwę. Łyżkę cukru pudru utrzyj z sokiem malinowym. Lukrem narysuj serca na deserze.