Szacuje się, że na celiakię choruje ok. 1% populacji na świecie, a w Polsce jest to około 400 tysięcy osób. Jednak wiele osób zaczęło wybierać tę dietę jako metodę walki z nadwagą i oczyszczeniem swojego organizmu. Choć wiąże się to z żywieniowymi wyrzeczeniami i ciągłym sprawdzaniem składu produktów, wiele osób podejmuje ten wysiłek.

Podstępny gluten

Gluten to mieszanina białek roślinnych (gluteniny i gliadyny), które występują w zbożach (m.in. pszenica, jęczmień, żyto czy owies) znany ze swoich kleistych właściwości. Składnik ten jest więc również stosowany do nadania innym produktom odpowiedniej konsystencji. Gluten mogą zatem zawierać wędliny, ryby w puszkach, napoje, jogurty, czy nawet mrożone owoce
i warzywa. Dieta bezglutenowa stanowi więc ogromne wyzwanie dla osób cierpiących na celiakię. Jednak całkowita eliminacja produktów zawierających pszenicę i jej pochodne nie jest wskazana dla wszystkich.

- Aby uniknąć zagrożenia związanego z dietą bezglutenową, zwłaszcza w przypadku jej nieumiejętnego planowania i suplementowania, należy zwrócić się do specjalisty, który ułoży racjonalną dietę dostarczającą wszelkich niezbędnych składników odżywczych - wyjaśnia Aneta Strelau, dietetyk kliniczny z Polskiego Towarzystwa Dietetyki. - Rezygnacja ze spożywania całej grupy produktów spożywczych za każdym razem stwarza ryzyko niedoborów pokarmowych - ostrzega przed tym wydany już w 2005 roku raport Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego, z którego wynika, że bezglutenowe produkty posiadają niską wartość odżywczą, są ubogie między innymi w witaminy z grupy B, wapń, żelazo, cynk, magnez i błonnik pokarmowy.

Jak w przypadku każdej diety, ma ona swoje plusy i minusy. Kluczowym jest zachowanie umiaru i dostosowanie diety do potrzeb organizmu. Umiar jest tu najważniejszy, ponieważ właśnie zawartość glutenu w produktach, w których byśmy się go nie spodziewali, może narażać nas na jego nadmiar w codziennej diecie. Jedzenie poza domem jest dla osób rezygnujących z glutenu szczególnym wyzwaniem. Według publikacji Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej pt. „Celiakia i dieta bezglutenowa – praktyczny poradnik” żywienie poza domem to jedna z bardziej problematycznych kwestii w diecie bezglutenowej[1].

Menu gluten-free

Restauratorzy coraz dokładniej śledzą i analizują trendy żywieniowe Polaków i dostosowują menu do potrzeb swoich klientów. - Osoby na diecie bezglutenowej często rezygnują z ofert restauracji, sądząc, że karta dań nie uwzględni ich potrzeb. Takie podejście zniechęca również do zamawiania jedzenia z dostawą. – komentuje Lech Kaniuk, dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl. – Tymczasem wiele restauracji dostępnych w naszym serwisie dba również o swoich „bezglutenowych klientów”, oferując im dania specjalnie oznakowane jako gluten-free. ­

Przeglądając menu różnych restauracji dostępnych w serwisie PizzaPortal.pl możemy zdecydować się na kuchnię przygotowywaną ze świeżych składników, bez konserwantów
i glutenu, jak np. bezglutenowy makaron ryżowy lub naleśniki z restauracji Ryż ot to, burgera z bułką gluten-free z lokalu Bobby Burger, a nawet pizzę czy penne bez glutenu z Trattoria
w Trakcie.

[1] http://www.celiakia.pl/wp-content/uploads/2009/11/poradnik_wyd_X_04.pdf