Ciastolina czyli miękka masa plastyczna, dzięki której wszystkie dzieci mogą wyczarować, co tylko chcą. Rozwija kreatywność i sprawność manualną, dzieci ją kochają. Każdy dziecko przy zabawie troszkę może je zjeść, dlatego zamiast kupować, warto samemu w domu przygotować ciastolinę. Moda na ekologię dotyczy nie tylko jedzenia, samochodów, ubrań, ale również zabawek dla dzieci. Zamiast barwników użyjmy do tego malin, płatków róż, buraków, jagód, kurkumę czy korę dębu.

Jest to to również doskonały sposób, aby pokazać dzieciom, że najpiękniejsze barwniki pochodzą z ogrodu. Musisz tylko zebrać garść malin lub jagód i połączyć je z kubkiem wody w rondelku. Całość doprowadź do wrzątku i podusić około 20 minut (do momentu kiedy płyn skurczył się o połowę). Kiedy masa wystygnie, przez sitko dodać do ciastoliny.

Ciastolina:
½ kubka mąki
½ kubka gorącej wody
¼ kupka soli
½ łyżki kremu tatarskiego
½ łyżki oleju

Wodę doprowadź do wrzenia. W tym czasie wymieszaj pozostałe składniki w dużym naczyniu. Kiedy woda będzie wrząca wlej ją ostrożnie do reszty i dobrze wymieszaj. Jeśli masa przestygła, można mieszać rękoma