Troszkę wysiłku, a na pewno pomoże w tym, by ten wieczór stał się wyjątkowy. Dopełnieniem romantycznej kolacji mogą być świece i wino.
Wieczór ten będzie trzymał w napięciu, gdy przygotujesz kolację, jako niespodziankę.
A jeżeli chcecie fajnie się pobawić w swoim towarzystwie i oboje lubicie spędzać czas w kuchni, to przygotujcie ją razem – to na pewno będzie rewelacyjna zabawa.

Przystawka na zaostrzenie apetytu: Francuskie koszyczki
Składniki:

po kawałku czerwonej i zielonej papryki
4–5 czarnych oliwek
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki zielonego groszku
2 łyżki posiekanego szczypioru
2 ząbki czosnku
2–3 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
sól
pieprz
gotowe ciasto francuskie

Przygotowanie:
Papryki umyj, oczyść z pestek, osusz, drobniutko posiekaj. Oliwki pokrój w plasterki. W misce połącz odsączoną kukurydzę i groszek, dodaj oliwki, szczypior, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekane papryki. Wymieszaj z olejem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Z rozmrożonego ciasta francuskiego wykrawaj filiżanką krążki. Na środku każdego ułóż porcję farszu, lekko zagnij końce ciasta do góry, włóż do foremek na muffinki. Piecz 15 min w temp. 200°C.
Danie główne: krewetki z kolendrą i czosnkiem
Składniki:

16 mrożonych krewetek Tiger
3łyżki drobno posiekanej kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 ząbki czosnku
sól morska
2 ćwiartki cytryny

Przygotowanie:
Rozmrożone krewetki myję i dokładnie osuszam, nacinam do połowy po zewnętrznej stronie (wtedy ładnie się otworzą podczas smażenia). Rozgrzewam dużą patelnię z oliwą i smażę krewetki przez 1 minutę. Przewracam na drugą stronę, dodaję pokrojony w plasterki czosnek oraz kolendrę i smażę kolejną minutę. Lekko posypuję solą morską. Podaję gorące, z ćwiartkami cytryny, chlebem żytnim i ewentualnie z dodatkową oliwą.

A na deser: nadziewane jabłka na parze
Składniki:

3 duże jabłka
3 łyżki rodzynek
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki płatków migdałowych
1 łyżeczka cynamonu
250 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, nie rozcinając owoców. W powstały po pestkach otwór włożyć porcję rodzynek przesypanych cynamonem oraz płatki migdałowe. Całość posypać cukrem waniliowym. Umieścić w parowarze i gotować przez 30min.. Podawać na ciepło z sezonowymi owocami, polane jogurtem naturalnym