Muszę przyznać się do dwóch rzeczy, uwielbiam dobre, wygodne sneakersy oraz przyznaję, że jestem łakomczuszkiem, szczególnie na słodycze. Dlatego też tak bardzo spodobał mi się projekt francuskiego butiku sprzedający buty Nike. Właściciele sklepu pomyśleli, czemu by nie połączyć tych dwóch rzeczy. Przy współpracy z cukiernią stworzyli tak zwane „Nike Air Royalty Macaroons”.
Upieczone makaroniki w kształcie butów miały różne smaki i kolory, każdy mógł sobie stworzyć własny design pysznych butów. Osoby zwiedzające sklep miały okazję udekorować je drażetkami, lukrem czy innym słodkościami.
Jest to świetny I bardzo oryginalny sposób ne przywitanie nowych modeli butów. Zjeść sobie różowego bucika to przyjemność nie tylko dla fanów Nike. Jeżeli macie ochotę stworzyć podobne makaroniki w domu, poniżej podajemy przepis.
Składniki:
• 3 białka jaj
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 i 1/4 szklanki cukru pudru do posypania po markizach
• 1 szklanka zmielonych migdałów
• 200 g białej czekolady
• 2 łyżki śmietany 18%
Masa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam w małym rondelku z dodatkiem śmietany, cały czas mieszając.
Markizy:
Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Gdy piana jest już bardzo sztywna a cukier w niej całkowicie rozpuszczony, dodajemy zmielone migdały, dobrze wymieszane z cukrem pudrem (1 i 1/4 szklanki). Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki dobrze się połączą, uważając aby piana nie zmniejszyła swojej objętości.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po łyżeczce masy w odległości około 3 cm od siebie. Czekamy 10 minut i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez 10 - 13 minut, aż makaroniki będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pozostawiamy na papierze do całkowitego wystudzenia.
Makaroniki przekładamy masą, składamy po dwa, posypujemy cukrem pudrem.