Najczęściej spożywana ryba to karp, podawany na Wigilię. Ryby są strasznie ważnym składnikiem w zdrowej diecie. Szczególnie takie jak: łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz czy tuńczyk, które są bogate w kwasy omega-3. To właśnie one sprzyjają wzmocnieniu odporności i łagodzą procesy zapalne. Mogą również zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych - nadciśnienia, miażdżycy, chorób układu krążenia.
Dlatego dzisiaj polecamy doskonały przepis łososia w bazyliowym pesto! Pesto to zielony sos, którego głównym składnikiem jest bazylia. Istnieje również czerwone pesto sycylijskie zamiast bazylii zawiera suszone na słońcu pomidory.

Łosoś w bazyliowym pesto:

2 porcje łososiowych dzwonów
sól, pieprz
sok z cytryny
oliwa

Dzwony z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Skropić oliwą i cytryną

Pesto:
spory pęczek zielonej bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 szklanka utartego parmezanu
3 łyżki orzeszków pinii lekko uprażonych
pieprz, sól do smaku
sok z ½ cytryny


Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować.
Łososia zapakować w folię aluminiową i wrzucić na patelnię. Można polać patelnię, odrobiną oleju. Smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony. Podawać z przygotowanym pesto.