Lubimy dostawać naszą kawę ładnie podaną w kawiarni. Taka filiżanka świeżo parzonej kawy pozwala nam na przyjemne rozpoczęcie dnia. Delektujemy się nią i rozpieszczamy. Jednak, czy to konieczne by kawa była ładnie podana? Czy już nie wystarczy, żeby była świeża i aromatyczna?

Są bariści, którzy specjalizują się w tworzeniu obrazków na powierzchni kawowej piany (latte lub z mlekiem, przy czarnej możliwości są mocno ograniczone). Tacy specjaliści od kawy biorą udział w światowych konkursach. Wydawałoby się, że podanie kawy to nic nadzwyczajnego czy wyjątkowo skomplikowanego. Niestety, jeśli na pianie tworzy się obrazki, muszą być one wyjątkowo dobrze przemyślane. Zbyt delikatne grafiki mogą nie wytrzymać przenoszenia na delikatnym tworzywie, a zbyt skomplikowane mogą stać się nieczytelne. Grafika musi być prosta i rozpoznawalna, a do tego barista musi wykonać ją błyskawicznie.

Nie chcemy przecież, żeby nasz gość czy klient otrzymał zimną kawę. Bo zimnej kawy nie zrekompensuje mu nawet najpiękniejsza grafika