Podstawowym składnikiem kuchni indyjskiej, która jest częścią kuchni azjatyckiej, jest curry - są to dużo gęściejsze odpowiedniki naszych zup, pewnego rodzaju gulasze. Dodatkami są bardzo popularny ryż (na południu i zachodzie) oraz ciapaty (placki przypominające nasze naleśniki), na północy. Przyrządza się curry warzywne, rybne, z krewetek, drobiu,  ostrzejsze lub bardziej delikatne. Dzisiaj zaproponujemy Państwu Kurczaka masala w curry!


Kurczak masala

Składniki:
Filet z kurczaka
0,5 kg ü 250 ml jogurtu naturalnego
250 ml śmietany (22 proc.)
5 dkg świeżego czosnku
5 dkg świeżego imbiru
papryka ostra mielona
cytryna do smaku
1 łyżeczka octu
10 dkg koncentratu pomidorowego
10 dkg orzechów nerkowca
10 dkg masala tandoori
10 dkg masala meat curry
olej do smażenia


Osuszonego i oczyszczonego z błon kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny i przyprawę masala tandoori. Następnie z czosnku i imbiru przygotowujemy pastę, łączymy ją z kurczakiem i całość odstawiamy na około 3 godziny do lodówki .Ze śmietany i jogurtu sporządzamy sos. W misce mieszamy śmietanę, jogurt, czerwoną paprykę i przyprawę masala meat curry. Odstawiamy na 2 godziny. Po upływie określonego czasu zamarynowane kawałki kurczaka zalewamy sosem, całość mieszamy i wylewamy na szeroką patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy przez około godzinę na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i redukujemy przez kolejne 10 minut. W międzyczasie miksujemy orzechy nerkowca z niewielką ilością oleju i tak przygotowane orzechy dodajemy do kurczaka.
Mieszamy całość i zdejmujemy z ognia. Kurczaka masala możemy podawać z ryżem
i sałatką z buraków lub z grillowanej papryki.

Wskazówki:
Pod wpływem temperatury sos ciemnieje. Jest to prawidłowe zjawisko. Potrawa jest gotowa, kiedy na bokach patelni wyraźnie oddziela się tłuszcz od sosu, a sam sos będzie ściśle przywierał do kawałków kurczaka.