„Gruzja ma przekonujące dowody na to, iż na jej ziemi po raz pierwszy została przeprowadzona selekcja winorośli dla produkcji wina oraz rozprowadzenia różnych gatunków winogron. Badania węglowych wykopalisk w tym rejonie, potwierdzają tradycję wytwarzania wina już na 5 tysięcy lat przed Chrystusem". Tak zaczyna się „Atlas Światowy” Hugh Johnsona i Jamesa Holiday.

Nikt nie zdaje sobie sprawy, że to właśnie Gruzja jest miejscem narodzin winiarstwa. Niektórzy uczeni przypuszczają, że francuskie słowo "vin", angielskie "wine" i polskie "wino" pochodzą się od gruzińskiego słowa "gwino" (tak brzmi "wino" po gruzińsku).

Obecnie, w Gruzji uprawia się ponad 500 gatunków winorośli, przy czym znanych jest ponad 1500 jego odmian. Szczepy gruzińskie są endemiczne (niespotykane w innych częściach ziemi) i mają mocno rozbudowane geny szczepowe. Gatunki winorośli, które cieszą się największą popularnością to: Saperavi, Rkatsiteli, Mtsvane Kakhuri, Colikauri i Aleksandrouli.

Namawiamy wszystkich łowców trendów do wyłowienia jednego z gruzińskich win w sklepie i wypróbowanie nowych, wciąż niedostatecznie dobrze znanych smaków win.