Jeśli dodatkowo jesteśmy zwolennikami ekologicznego podejścia do życia, najnowszy produkt – na pewno nas zadowoli. Firma zaprezentowała to urządzenie na wystawie Eurocucina 2012 towarzyszącej targom meblowym w Mediolanie.

płyta indukcyjna siemens

Zazwyczaj płyty grzewcze, które dobrze znamy, posiadają cztery palniki, rozmieszczone równomiernie, co ogranicza nam możliwość ustawienia garnków czy patelni. A może by tak coś zmienić?

Wyjątkowość kuchenki indukcyjnej od Siemensa polega na tym, że nie posiada ona palników – cały blat jest niejako palnikiem, w zależności od tego, gdzie postawimy naczynie. Jak to działa?

Prototypem nowoczesnej płyty marki Siemens stała się inna kuchenka – firmy Thermator, która tak jak jej następczyni, do wykorzystania ma całą powierzchnię. Na pierwszy rzut oka propozycje obu firm nie różnią się od siebie pod względem podstawowych funkcji.

Siemens – kuchenka

W każdym razie na uwagę zasługuje fakt, że kuchenka indukcyjna Siemensa posiada 48 induktorów, które włączają się niezależnie od siebie. Urządzenie rozpoznaje położenie naczyń, dzięki czemu płyta podgrzewa się tylko w miejscu, w którym stoi garnek. Blat sam rozpoznaje, jaka ilość energii potrzebna jest do podgrzania potrawy. Tu pojawia się ważna informacja dla eko-fanów, ale także dla zawodowych kucharzy ceniących czas gotowania, czystość w miejscu pracy, estetykę podawanych potraw, jak i ich wartości odżywcze: dzięki optymalnemu dobraniu ilości i mocy induktorów, oszczędzamy energię potrzebną do podgrzania często wielu dań jednocześnie. Jeśli zaczniemy przesuwać naczynia podczas grzania po płycie, ta rozpozna gdzie obecnie one się znajdują i sama rozgrzeje odpowiednią ilość induktorów w kolejnym miejscu.

kuchenka siemens

Sprytne? Być może. Chociaż płyty indukcyjne nie są na rynku światowym nowością, ta może okazać się rewolucją, chociażby ze względu na firmę, która jest znana przede wszystkim z produkcji urządzeń elektronicznych. Poza tym taka „zabawa” podczas gotowania to także dobra wprawka dla najmłodszych, którzy dziś wolą jeść na mieście, tanio, szybko i niezdrowo. A przecież można prościej.

Źródło zdjęć: httpwww.gizmag.comsiemens-full-surface-induction-cooktop22236pictures.jpg

Autor:Dorota Bednarek