Krewetki to jedno z bardziej kontrowersyjnych przysmaków. Jedni za nimi przepadają inni natomiast nie mogą ich ścierpieć.
Cezary Pazura na pierwszej randce odebrał Edytę Zając z Dworca Centralnego i zaprosił ją na krewetki, których Edyta nie znosi. Jednak jego humor spowodował, że dziewczyna szybko została oczarowana i zapomniała o krewetkach.
Jednak większość osób wprost za nimi przepada. Jessica Alba uważa, że nie ma nic lepszego niż krewetki podane na sałatce z kruchej Rukoli lub z brokułami oraz dodatkiem aromatycznego imbiru. Jak sama podkreśla na dodatek są niskokaloryczne.


Składniki:
2 posiekane dymki
3 ząbki czosnku
mały kawałek korzenia imbiru
125 ml wody
Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
łyżka syropu żeńszeniowego
1 łyżka sosu sojowego
10 krewetek tygrysich
sól
Pieprz
Oliwa z oliwy

Na rozgrzany WOK dodać oliwę z oliwy. Cebule oczyścić i pokroić w krążki. Korzeń imbiru pokruszyć a z czosnku wycisnąć sok. Włożyć składniki do woka, a następnie dodać wodę i sok pomarańczowy.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 2 min. Krewetki umyć, oczyścić i obrać. Włożyć do rondla i gotować ok 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem.