Wielkanoc już tuż tuż ,na świątecznym stole zazwyczaj pojawia się tradycyjne menu, które nie zmienia się w naszych domach od pokoleń. Siła tradycji – obfitość pieczonych mięs, jaja, domowe kiełbasy, pasztety, szynki, korzeń chrzanu, któremu niegdyś przypisywano czarodziejską moc.
W tym roku mamy propozycję, by zaskoczyć wszystkich domowników. Koperty ze szpinakiem nadają się nie tylko na stół wielkanocny, ale również na inne okazje. Szpinak to roślina pochodząca z Persji, zawiera witaminy A, z grupy B, PP, C oraz żelazo i magnez. Proste i szybkie do przygotowania są idealne na każdą okazję, na zimno i na ciepło!!!


SKŁADNIKI
1 opakowanie szpinaku mrożonego ( pokrojonego)
1 opakowanie sera feta
2 opakowania ciasta francuskiego ( 2- 500 g)
2 średnie cebule
mały por
2 łyżki bułki tartej
3 jajka ( 2 dodajemy do farszu, 1 do posmarowania kopert)
¾ szklanki tartego żółtego sera
masło do smażenia


Po zgromadzeniu wszystkich wyżej wymienionych składników należy posiekać 2 średnie cebule, zeszklić je na maśle, dołożyć małą, posiekaną porę oraz 1 opakowanie szpinaku. Dusić razem do momentu, aż nie będzie wody. Dołożyć 2 łyżki bułki tartej i 2 jajka surowe, mieszać na masę. Dodać 1 opakowanie sera feta, ¾ szklanki żółtego sera. Dusić i ostudzić.
Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić na kwadraty około 8cm, włożyć farsz, następnie kleić w formie koperty. Blachę wykładamy pergaminem, smarujemy koperty jajkiem. Piec na złoty kolor 20 minut w temperaturze 180 – 200 C.


Bon appetit!!!