Po imprezie z ogórkami małosolnymi, trendz.pl zaprasza na deser. A ty zaproś znajomych na kolejną imprezę w domu lub ogrodzie. Nic nie sprzyja dobremu nastrojowi tak, jak czekolada i dobre towarzystwo.

Jak to często bywa w kuchni – nowa potrawa powstaje przez przypadek. Brownie, jak głosi legenda, powstało, bo się nie udało. Amerykańska gospodyni zapomniała dodać do zwykłego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Nieudane, bo niewyrośnięte ciasto było jednak tak pyszne, że powstała nowa jakość. Brownie znacie doskonale z sieciowych kawiarni. Nawet nie spodziewacie się, jak łatwo można je przygotować.

Brownie robi się w kilkanaście minut, piecze kolejne 20. Jest idealne, kiedy zaskoczą was niespodziewani goście. Albo kiedy macie ochotę popisać się przez znajomymi swoimi kulinarnymi umiejętnościami. A takich nie potrzeba wiele, bo Brownie jest dziecinnie proste. A jakie pyszne!

Podajemy przepis Agnieszki Kręglickiej, warszawskiej restauratorki i publicystki kulinarnej „Wysokich Obcasów”. Wypróbujcie koniecznie.

Klasyczne brownie

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.

Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę.

Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.

Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut.