Kawior od zawsze był produktem ekskluzywnym. W latach 80-tych głównie importowany z ZSRR, a przede wszystkim chętnie przemycany. Większość ówczesnych kupców znając sankcję jakie grożą za posiadanie kawioru i tak chętnie handlowali zakazanym towarem „spod lady”.
Współcześnie kawior przestał już być tylko symbolem Rosji, a zaczął być obowiązkowym składnikiem najdroższych i najbardziej luksusowych produktów rynku kosmetycznego. Znalazł zastosowanie w produktach regenerujących, nawilżających i łagodzących zarówno na twarz jak i na ciało.  Jego bogate właściwości wspomagają wygładzanie zmarszczek, odżywiają i poprawiają koloryt skóry przywracając jej naturalny blask.

W celach pielęgnacyjnych kawior wykorzystany został dopiero w XIX wieku.  Dopiero niedawno odkryto że jest on cennym źródłem NNKT(nienasyconych kwasów tłuszczowych) i aminokwasów, mikroelementów, fosfolipidów i witamin. Kawior jest bogatym źródłem składników aktywnych, które zapobiegają starzeniu się skóry, chroniąc ją przed działaniem wolnych rodników. Fosfolipidy zawarte w kawiorze odpowiadają za odpowiednie nawilżenie jednocześnie przeciwdziałając parowaniu wody ze skóry, dzięki nim skóra staje się gładsza i bardziej elastyczna. Jego dobroczynne działanie wynika także z wysokiej zawartości energetycznego fosforu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błony komórkowej oraz mikroelementów tj. cynk, jod i magnez.
Firmy kosmetyczne od kilku lat prześcigają się tworząc coraz nowsze propozycje kosmetyków wykorzystujących ekstrakty z kawioru. Przy czym trzeba przyznać, że skuteczność tych preparatów jest bardzo wysoka, podobnie jak ich ceny. Szczególnie korzystne rezultaty w przypadku cer dojrzałych z oznakami starzenia się, mają produkty w których udało się połączyć ekstrakty z kawioru z kolagenem