Zwyczaj okazywania uczuć w dniu Św. Walentego, choć pierwotnie dotyczył osób ważnych 
dla nas i bliskich nam, w dzisiejszych czasach przypisywany jest głównie zakochanym. 
Wyrażanie uczuć w tym dniu ma charakter szczególny, niemal świąteczny. Zakochani 
wręczają sobie drobne symboliczne prezenciki, ale chcą także zadbać o to, aby wieczór ten 
był wyjątkowy, aby romantyczny nastrój i poczucie bliskości na dłużej zostały w pamięci. 

Ukoronowaniem wspólnej kolacji, miłą i oryginalną niespodzianką dla ukochanego lub 
ukochanej może być samodzielnie przygotowana kawa według ciekawego przepisu. Kawa 
posiada właściwości pobudzające i orzeźwiające, ale może też działać jako afrodyzjak -  
wprowadzając nas w doskonały nastrój. Kofeina i puryny zawarte w kawie poprawiają 
krążenie i dotlenienie naczyń krwionośnych – to właśnie sprawia, że jesteśmy bardziej 
wrażliwi na bodźce zewnętrzne. Można dla wzmocnienia efektu dodać przyprawy 
powszechnie uznawane za afrodyzjaki - na przykład kardamon czy wanilia. 

Firma Nespresso dla wszystkich zakochanych w kawie przygotowała dwie propozycje 
wyśmienitych kaw z dodatkiem anyżu, kardamonu, syropu trzcinowego i wanilii. Niejeden 
wielbiciel kawy będzie zaskoczony i zachwycony taką walentynkową niespodzianką. Nic 
bowiem nie smakuje lepiej niż samodzielnie przygotowana kawa z odrobiną kardamonu i … 
miłości.  

Nespresso - kawa korzenna z colą

Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: średni
Do przygotowania tego napoju niezbędny jest shaker
1 łyżeczka odpowiada 1 łyżce Nespresso 
Składniki na 1 szklankę koktajlową Nespresso (350 ml): 
o 1 kapsułka kawy Nespresso Decaffeinato Lungo (do przygotowania 110 ml kawy)
o 2 gwiazdki anyżu 
o 1 laska cynamonu
o 3 ziarenka kardamonu 
o 1 łyżeczka syropu trzcinowego
o 100 ml coli 
o 3-4 kostki lodu 

Przygotować kawę w dużej filiżance. Dodać anyż, cynamon i kardamon. Zaparzać przyprawy 
przez 4 minuty, a następnie usunąć je z naparu. Dodać syrop trzcinowy, zamieszać i wlać 
kawę do shakera. Dodać 3-4 kostki lodu i energicznie potrząsnąć, aby schłodzić napój. Wlać 
schłodzoną kawę do zimnej szklanki koktajlowej Nespresso i dodać colę. Podawać 
schłodzone ze słomką. 


Nespresso - różane Caffé Latte z waniliową bitą śmietaną

Składniki na jedną wysoką szklankę: 
o pół laski wanilii Tahiti pokrojonej wzdłuż*
o 40 g bitej śmietany 
o 1 łyżeczka cukru pudru 
o 1,5 łyżeczki wody różanej, najlepiej naturalnej**
o 200 ml chudego mleka, bardzo zimnego 
o 1 kapsułka kawy Nespresso Volluto lub Decaffeinato 
Do dekoracji: pół ziarna wanilii, świeże płatki różane lub małe suche pączki różane  


Dodać wodę różaną do mleka. Za pomocą małego noża zeskrobać ziarna wanilii. Dodać 
zarówno łupinę, jak i ziarna do bitej śmietany, którą następnie należy odrobinę podgrzać, 
pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki. Kiedy jest już zimna, usunąć łupinę 
wanilii, ubić pianę, powoli dodając cukier. Umieścić w wysokiej szklance i na tej zawartości 
przygotować Caffe Latte z wodą różaną i kapsułką kawy Volluto lub Decaffeinato. 
Udekorować wanilią oraz płatkami róż. Spożywać natychmiast po przygotowaniu.  

* Pochodzi z wysp Tahiti, laski krótkie, płaskie i szerokie
** dostępna w delikatesach