Jak co roku trzeba koniecznie pamiętać o przygotowaniu 12 potraw. Obecnie w kolacji wigilijnej związki z tymi wierzeniami zachowały się przede wszystkim w potrawach przyrządzanych głównie z ziaren zbóż, maku, miodu, grzybów oraz w trzymaniu pustego miejsca przy stole dla nieznanego gościa.
Zgodnie z polskim zwyczajem, potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne, mamy tu na myśli karpia!

Składniki:
1 karp
1kg jabłek winnych
1 łyżka stołowa chrzanu
2 cytryny
4 łyżki stołowe masła
1 łyżka stołowa miodu
Sól, pieprz


Umytego i osuszonego karpia natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą, odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach i skropić sokiem z jednej cytryny, wymieszać z miodem i chrzanem. Farszem nadziać ryby, spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny i posmarować masłem. Piec ok 40 minut w 180 stopniach, co jakiś czas obracać je i skrapiać stopionym masłem.