“Julie i Julia:365 dni, 524 przepisy, 1 mała kuchnia” - to dokładny tytuł opowiadania Julie Powell. 
Znużona pracą sekretarki, postanowiła w ciągu roku zrealizować wszystkie 524 przepisy z książki kucharskiej Julii Child “Mastering of French Cooking”. Z kolei Powell od pierwszego dnia roku w roku 2002, opisywała swoje doświadczenia na blogu. Ten z kolei posłużył wydawcom do opublikowania książki. To oczywiste, że nie mogło obyć się bez filmu.

Historia dzieje się w dwóch różnych czasach i przestrzeni. Współcześnie, uchwytując perypetie Powell oraz kontrastując to z historią Julii Child, ikony kuchni amerykańskiej. 
Obie kobiety chcą zmienić swoje życie, ale nie wiedzą w którym kierunku iść. Obie też odnajdują tą samą pasję, odwagę i odkrywają, że wszystko jest możliwe. 
Kiedy już myślimy, ze znamy Meryl Streep - potrafi nas zaskoczyć. Nie tak dawno zachwycaliśmy się jej niesamowitym talentem komediowym w “Mamma mia”, myśląc sobie “tak kobieta jest niezniszczalna”. Wachlarz jej możliwości jest nieskończony. Jak powiedziała Diane Keaton: “Meryl Streep to geniusz mojego pokolenia”.

Tym razem aktorka wcieliła się w pełną humory, niezmordowanej energii i pasji Julię Child. Zanim stała się swego rodzaju ikoną Child, była znudzoną kobieta mieszkającą z mężem w powojennym Paryżu. Wiedziała jedno - kochała jedzenie. Zapisała się więc na kurs kuchni francuskiej w słynnej szkole Le Cordon Bleu. Jakiś czas późnie zaczęła się przygoda Julii z programem telewizyjnym, który stał się w stanach fenomenem . 
W roli Julii Powell wystąpiła młodziutka utalentowana Amy Adams, której popularność w Hollywood rośnie i była już nominowana do Nagrody Akademii (w roli drugoplanowej)za obraz “Świetlik”, a z Meryl spotkała się już w obrazie “Wątpliwość”. 
Zapowiada się kolejna smakowita rewelacja. “Pasja. Ambicja. Masło. Czy masz w sobie to coś?”